Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][HTML] Wysyłanie danych z formularza przy pomocy odnośnika <a href> metodą POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rexio1988
Witam.
Mam taki oto formularz:
  1. <form id="form1" name="form1" action="index.php?a=login" method="post" />
  2. <li>
  3. Login: <input name="log" title="Username" value="" size="15" maxlength="40" />
  4. </li>
  5. <li>
  6. Hasło: <input name="haslo" type="password" title="Password" value="" size="15" maxlength="40" />
  7. </li>
  8. <li>
  9. <a href="index.php?a=login" onclick="document.getElementById("form1").submit();"><span class="l"></span><span class="r"></span><span class="t">Zaloguj</span></a>
  10. </li>
  11. <li>
  12. <a href="index.php?a=rejestracja"><span class="l"></span><span class="r"></span><span class="t">Rejestruj</span></a>
  13. </li>
  14. </form>

Ktoś poradzi jak przesłać dane z formularza do następnego pliku przy użyciu metody POST, a wysłanie miałoby nastąpić po kliknięciu przycisku, który zdefiniowany jest jako <a href="..... Próbowałem wielu metod, które udało mi się znaleźć w googlu, niestety, żadna nie zadziałała. Chodzi mi o ten odnośnik, który przekierowuje na: "index.php?a=login". Jak tam zmienić zdarzenie onClick albo co innego zrobić, bo nie mam już pojęcia jak to rozwiązać. Bardzo proszę o pomoc. Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
Croos22
Tobie może chodzi, że jeśli $_GET['a'] jest == login?

1. if($_GET['a'] == 'login'){
  2. <form id='form1' name='form1' action='index.php?a=login' method='post' />
  3. <li>
  4. Login: <input name='log' title='Username' value='' size='15' maxlength='40' />
  5. </li>
  6. <li>
  7. Hasło: <input name='haslo' type='password' title='Password' value='' size='15' maxlength='40' />
  8. </li>
  9. <li>
  10. <a href='index.php?a=login' onclick='document.getElementById('form1').submit();'><span class='l'></span><span class='r'></span><span class='t'>Zaloguj</span></a>
  11. </li>
  12.  
  13. ";
  14. }

1. if($_GET['a'] == 'rejestracja'){
  2. <li>
  3. <a href='index.php?a=rejestracja'><span class='l'></span><span class='r'></span><span class='t'>Rejestruj</span></a>
  4. </li>
  5. </form>
  6. ";
  7. }
darko
forma? formę? Formularz Nie zamykaj od razu formularza
<form id='form1' name='form1' action='index.php?a=login' method='post'>
rexio1988
GET odpada bo wysylam login i haslo wiec w linku to przesylac nie bardzo;/

Cytat(darko @ 14.05.2011, 04:15:23 ) *
forma? formę? Formularz Nie zamykaj od razu formularza
<form id='form1' name='form1' action='index.php?a=login' method='post'>

Sorki. formularz. Masz racje. Pisałem to na szybko nie pomyślałem nawet o nazwie. Co miałeś na myśli pisząc nie zamykaj od razu formy? a gdzie mam ją zamknąć?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.