Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Poprawne utworzenie bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bubusek
Witam chciał bym dodać do systemu skracania linków statystykę dla użytkowników która by prezentowała dla jego linków z jakich stron na nie wchodzono.

Problem w tym w jaki sposób stworzyć bazę dla takiego rozwiązania. Po głowie chodzi mi jeden sposób ale wydaje się on mało optymalny i nie do końca taki jak powinien być więc na pewno jest jakiś lepszy.

Ja myślałem o tym by przy rejestracji użytkownika tworzyła się tabela w bazie danych o nazwie użytkownika a w niej zbierały by się wszystkie adresy z jakich były wejścia dla linków od danego użytkownika. Tylko że przy sporej ilości użytkowników trudno będzie się odnaleźć w tej bazie no i przy takim rozwiązaniu użytkownik miał by ogólną informacje dla wszystkich jego linków a jak zrobić by dla każdego linku z osobna miał informację skąd było wejście?
olechafm
a po kiego grzyba Ci taka statystyka smile.gif

utwórz osobną tabelę dla wszystkich linków

Id_linku - Id_właściciela_linku (userID) - dany_link - źródła_odwiedzin_linku

bubusek
po co smile.gif ? trzeba iść do przodu.

Co do wyżej przedstawionego sposobu to przy takim rozwiązaniu w jaki sposób dopisywać nowe źródła odwiedzin dla danego linku ?
bo przy użyciu UPDATE jeśli najpierw wejście było z strony x a potem y to skrypt mi podmieni jeden adres na drugi, no i przy takim rozwiązaniu też nie przedstawię użytkownikowi ile było wejść z adresu x i ile z y jedynie ogólna liczbę wejść na dany link. smile.gif
Rid
Utworzyć tabelę z kolumnami:
Nazwa linku -ilość wejść-użytkownik(kto wchodził) -czas kiedy.Wydaje mi się ,że tabela tutaj by wystarczyła-wszystko zależy od upodobania i od potrzeb co jeszcze do niej dodać.
bubusek
Cytat(Rid @ 14.05.2011, 15:33:07 ) *
Utworzyć tabelę z kolumnami:
Nazwa linku -ilość wejść-użytkownik(kto wchodził) -czas kiedy.Wydaje mi się ,że tabela tutaj by wystarczyła-wszystko zależy od upodobania i od potrzeb co jeszcze do niej dodać.

Chyba nie bardzo zrozumiałeś smile.gif bo ani kto i kiedy nie potrzebne.
Potrzeba dla danego skróconego linku 1 posiadać info z jakich adresów na niego było wejścia i z jednego źródła wejścia ile było wejść.

Przykład widoku dla użytkownika
olechafm
Cytat(bubusek @ 14.05.2011, 15:26:20 ) *
bo przy użyciu UPDATE jeśli najpierw wejście było z strony x a potem y to skrypt mi podmieni jeden adres na drugi, no i przy takim rozwiązaniu też nie przedstawię użytkownikowi ile było wejść z adresu x i ile z y jedynie ogólna liczbę wejść na dany link. smile.gif

zawsze możesz najpierw pobrać istniejącą zawartość z danego pola tabeli, skryptem php dopisać nową wartość do array i zapisać updatem

a co do generalnie przechowywania w bazie to przechowuj te linki jako tablicę i serializuj do zapisania w bazie http://pl2.php.net/serialize
moorem
[Quote name = 'bubusek' date = '14 .05.2011, 3:55:41 p.m. 'post = '863257']
Probably not very much understood:) because neither the who and when not needed.
The need for a shortened link to have info from an address at which it was input from one source of input as it was to enter.

Example of view for the user
[Img] http://i52.tinypic.com/bfocw.jpg [/ img]
[/ Quote]

Hi,

I have been learning php/mysql over the last few days and ran into a little problem when tryin to generate links. How do you insert quotes into print tags. I tried just typing them in but i keep getting parsing errors. What method should I use?

Thanks,
olechafm
Cytat(moorem @ 14.05.2011, 16:16:56 ) *
Hi,

I have been learning php/mysql over the last few days and ran into a little problem when tryin to generate links. How do you insert quotes into print tags. I tried just typing them in but i keep getting parsing errors. What method should I use?

Thanks,

first of all make a new topic for your question...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.