Berenika57
18.05.2011, 11:17:43
Witam.
Od pewnego czasu, kiedy w laptopie otwieram moją stronę z wierszami:
http://brogor.ovh.org/index.html , nie słychać midów, ani nie widać nowych wierszy - wpisanych na komputerze stacjonarnym, na którym ta strona działa bez zarzutu. Mogłam (jak przypuszczam), jakiś czas temu (prawdopodobnie podczas defragmentacji dysku C), usunąć niechcący któryś program w laptopie, pozwalający na sprawne działanie strony.
A jeżeli tak, to jaki? A może jest inna przyczyna, że nie słychać midów w poszczególnych kategoriach i nie pokazują się nowe teksty,
wpisane już po "awarii", która nastąpiła po tej nieszczęsnej defragmentacji?
Proszę o pomoc, bo nie mam już możliwości zwrócić się z tym pytaniem do osoby, która pomogła mi stworzyć własną stronę poetycką,
a która to strona, bez zarzutu działa w komputerach innych użytkowników, tylko nie w moim laptopie.
Proszę zatem o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, bo sama temu nie podołam... z tej racji, że na komputerach po prostu się nie znam.
Kshyhoo
18.05.2011, 11:29:27
Nie ma znaczenia, którym komputerem przeglądasz zasoby www (no chyba, że udostępnione są lokalnie). Ja "słyszę" MIDI i widzę wiersze.
Berenika57
20.05.2011, 17:57:55
Dzięki za odpowiedź, ale nie wyjaśnia mi ona tego, dlaczego od pewnego czasu midi na mojej stronie zamilkły. A przecież jeszcze ok. miesiąca temu słychać je było na moim laptopie bez problemu i nowe wiersze, też mogłam zobaczyć (oczywiście, po uprzednim wpisaniu ich w komputerze stacjonarnym, gdzie mam wejście do konta - brogor.ovh.org). Cóż, skoro się na tym nie znam, nie będę się już zagłębiać w ten temat. Dobrze, że w komputerze stacjonarnym, póki co, wszystko jest ok, więc nie ma przeszkód, by publikować nowe wiersze. Natomiast, w laptopie - nie będę miała już - ani nowych publikacji, ani muzyki - kiedy otworzę swoją stronę. To już nie jest takie istotne - najważniejsze jest to, że ktokolwiek wejdzie na moją stronę, zobaczy te teksty i muzykę też usłyszy (tak jak Pan), więc na razie tak musi pozostać... dopóki ten "midowy" problem, nie zostanie rozwiązany.
Pozdrawiam,
Berenika57
nekomata
20.05.2011, 18:50:48
Spróbuj :
Wyczyścić historię i cache przeglądarki .
Do powyższych i jeszcze kilku innych zadań możesz użyć Ccleaner'a w którym załatwisz to jednym kliknięciem.
Jestem pewien że jakbyś przeinstalowała system problem by znikł.. ale to takie rozwiązanie jak burzenie całego domu żeby wymienić okno.
Kshyhoo
20.05.2011, 18:53:43
Powtórzę to, co napisałem wcześniej. Nie ma znaczenia, z którego komputera przegląda się internet. Podobnie, jak telewizja - mam telewizor i widzę to samo, co ma sąsiad... jedynie jakość odbioru będzie różna.
Widocznie na laptopie brakuje czegoś, co ma za zadanie odtworzyć pliki midi... albo odpowiedniego odtwarzacza, sterownika - być może ktoś zablokował coś, co ma wpływ na słyszalność. Tego niestety nie będziemy mogli stwierdzić - to musi sprawdzić ktoś, kto zna się na sprzęcie.
Natomiast, co do nie pojawiania się nowych a dodanych wierszy... nie wiemy, w jaki sposób są dodawane, czy to skryptem i trzymane w bazie, czy w pliku tekstowym, czy w inny sposób. Nie wiemy, bo nie mamy dostępu do kodu strony. To co widać w podglądzie źródła, niewiele mówi.
PS. Na tym Forum (i pewnie większości), nie używamy form grzecznościowych - po prostu jesteśmy "per ty"
Berenika57
20.05.2011, 20:50:55
Mam dobrą i złą wiadomość. Dobra, to ta - że za pomocą klawiszy Ctrl+F5 (kiedyś to stosowałam) - udało mi się odnależć oba "zagubione" wiersze (są już na stronie w laptopie) , natomiast - zła wiadomość jest taka: - midy "milczą jak "milczały", na szczęście tylko u mnie, bo to już wiem.
Dziękuję bardzo za pomoc, choć do szczęścia brakuje mi jeszcze tej muzyki na stronie, ale najważniejsze już mam i to na razie mi wystarcza, skoro nie mam wiedzy jak to "ugryźć". Może znajdę kogoś biegłego "w tym temacie" wśród swoich znajomych w realu, a wtedy problem zniknie, mam nadzieję.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za poświęcony mi czas,
Berenika57
Kshyhoo
20.05.2011, 21:14:24
Może zrób tak:
- Kliknij w laptopie na ikonę głośnika prawym klawiszem myszy i kliknij "otwórz mikser" (w różnych systemach będzie to inaczej, ale chodzi o mikser).
- Wejdź w ustawienia zaawansowane, albo poszukaj (również pod prawym klawiszem myszy) opcji urządzeń.
- Zobacz, czy mikser ma włączoną opcję MIDI, może jest tylko ściszona albo włączone MUTE.
Nie jestem w stanie napisać, co masz dokładnie zrobić, bo systemy znacząco różnią się od siebie...
Berenika57
22.05.2011, 18:30:52
Opcji dotyczącej MIDI, w mikserze jako takiej nie ma, jest tylko ogólna informacja o syntezatorze tabeli dźwięków firmy Microsoft (znalazłam ją, kiedy nacisnęłam na: aplikacje - dźwięki systemu (ja korzystam z Windows7). W takim układzie - proponowane wyjście, niestety, nie dało rezultatu. Mimo to, dziękuję jeszcze raz, za szczere chęci i wytrwałość w niesieniu mi pomocy, aż mi głupio, że zawracam głowę i zajmuję drogocenny czas, choć byłoby cudownie, gdyby znalazło się rozwiązanie tego problemu.
Pozdrawiam serdecznie,
Berenika57
Kshyhoo
22.05.2011, 18:48:15
No to może spróbuj tak:
start --> ustawienia --> panel sterowania --> dźwięki i urządzenia audio
Berenika57
23.05.2011, 12:06:14
Mam "dodatkowe"pytanie: jaki dodatek należałoby ewentualnie zainstalować w przeglądarce IE 9, aby uruchamiał "zagubione" midi na stronie autorskiej w laptopie (przypuszczam, że jednak został przypadkowo usunięty, ale nie mam pojęcia jak się nazywał i jak się do tego zabrać). Pozdrawiam,
Berenika57
Kshyhoo
23.05.2011, 13:10:09
Może zrób tak:
1. Ściągnij jakiś plik MIDI, choćby
ten.
2. Sprawdź, czy odtwarza go jakikolwiek odtwarzacz (Winamp, Windows Media Player).
3. Jeżeli słyszysz dźwięki, to kwestia przeglądarki (uaktualnij do nowej wersji, zainstaluj inną).
4. Jeżeli nie słyszysz midi w playerze systemowym, to kwestia sprzętu a ściślej, jego oprogramowania - jeżeli sama się nie znasz, to musisz poprosić kogoś, kto kuma więcej.
Berenika57
25.05.2011, 11:08:58
Otworzył się winamp (u mnie otwiera się jako domyślny) i usłyszałam ten plik MIDI bez problemu. Czy to oznacza, że przeglądarka IE 9, wymaga uaktualnienia? Natomiast zmiana tej przeglądarki na inną, raczej nie wchodzi w grę... a to dlatego, żeby już nie komplikować sobie, mojej nikłej wiedzy w tej dziedzinie.
Pozdrawiam,
Berenika57
Kshyhoo
25.05.2011, 11:56:49
Używanie wciąż jednej i tej samej przeglądarki, to jak to jak oglądanie telewizji tylko na jednym telewizorze, żeby nie komplikować sobie...
Możliwe, że ustawienia IE, blokują w jakiś sposób odtwarzacz MIDI. Gdybyś była uparta i nie zainstalowała żadnej innej (prawdziwej) przeglądarki, to możesz zrobić
tak.
Może to przyniesie jakiś efekt.
Berenika57
8.06.2011, 09:49:09
Dzięki! Zresetowałam ustawienia IE i udało się! Midi grają

, a mnie ulżyło! Pozdrawiam i dziękuję ślicznie za rady i za czas poświęcony mi na Forum.
Berenika57
Jak zwykle wszystkiemu winny M$ ;P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.