Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MSSQL][PHP]Zapisanie kilku zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
eurosoft
Witam,

podczas misania skryptu pojawił mi się problem i nie do końca wiem jak go pokonać, trochę szukałem ale z marnym efektek....
oto mój problem:

Mam tabelę SQL w której mam następujące pola
nazwa tabeli: rekordy
[id_rek]
[nr_obw]
[nr_rek]
[nazwa_obw]

w skrypcie mam selekta który pozwala na dokonanie wyboru:
  1. ...
  2. <?php
  3. echo '<select name="miejsce">';
  4. echo '<option selected=""></option>';
  5. while($nt=mysql_fetch_array($result))
  6. {
  7. echo '<option value="'.($nt['nr_rek']).'">'.($nt['nazwa_obw']).'</option>';
  8. }
  9. echo '</select>';
  10. ?>
  11. ...

później mam funkcję UPDATE która prawidłowo mi zapisuje dane do bazy (zapisuje wartość nr_rek we właściwe miejsce),
PYTANIE:
Potrzebuję również zapisać [nazwa obw] a nie wiem jak pobrać to jako dodatkową zmienną i zapisać równocześnie z nr_rek......
Kurczę nie wiem czy to jest zrozumiałe co napisałem, ale może ktoś się połapie.... prosze o pomoc!
nospor
Przecież mając nr_rek możesz bez problemu polecieć do bazy i pobrać brakujące dane.
eurosoft
W tej chwili zapytanie które robi wpis do bazy jest takie:
  1. $ins = @mysql_query("INSERT INTO $tabela SET
  2. ....
  3. miejsce='$nr_rek',
  4. .......
  5. data_wpisu=NOW()");

co musiałbym dopisać aby zapisało mi również [nazwa_obw] do pola 'gdzie' ?

Cytat(nospor @ 23.05.2011, 15:02:43 ) *
Przecież mając nr_rek możesz bez problemu polecieć do bazy i pobrać brakujące dane.

A czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak? Jestem na etapie raczkowania w tej dziedzinie i prosił bym o wyrozumiałość.....
Dziekuję
kadlub
  1. echo '<option value="'.$nt['nr_rek'].','.$nt['nazwa_obw'].'">'.($nt['nazwa_obw']).'</option>';
  2. $dane=explode(',',$_POST['miejsce']);
  3. echo $dane[0];
  4. echo $dane[1];

i podstawić odpowiednio do zapytania
nospor
Cytat
A czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak? Jestem na etapie raczkowania w tej dziedzinie i prosił bym o wyrozumiałość.....
No przed insert masz wykonać SELECT do bazy i pobrać rekord mając nr_rek.
No przecież pobrać coś z bazy potrafisz.

To co zaproponował kadłub to też dobre rozwiązanie. Niesie to jednak pewne ryzyko, że ktoś będzie mógł zmodyfikować wartość i wstawić tam jakieś głupoty.
eurosoft
Dziękuje za wszelkie porady! Temat zamknięty, na razie wybrałem sposób kol. Kadłuba
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.