Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]substr() nie moge znaleść potrzebnej funkcji czy istnieje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
impro
Potrzebuje aby zwróciło mi ciąg między i z od powiedzmy 4 do 12znaku,
a nie 4 i pewna ilość znaków. Czy jest funkcja która rozwiązuje moje potrzeby?
CuteOne
Tak czy tak z góry musisz wiedzieć ile znaków chcesz uciąć, więc substr jest w sam raz... wystarczy pomyśleć jak go odpowiednio wykorzystać
impro
  1. $tabela[1] = enum('nascienne','kanalowe','przypodlogowe','przysufitowe','kaloryferowe','kasetonowe');
  2. $pierwszyNawias = strpos($tabela[1], '(');
  3. $ostatniNawias = strrpos($tabela[1], ')');
  4. //teraz wystarczyło by poadć od znaku 0 do --$pierwszyNawias i mamy typ
  5. //aby wyciągnąć enum
  6. //następnie $pierwszyNawias+=2 do $ostatniNawias-=2 nie ++ bo nie wiem jak usunąć '
  7. //zwraca $ciag = nascienne','kanalowe','przypodlogowe','przysufitowe','kaloryferowe','kasetonowe
  8. $mamyTabliceWartosci = explode("','",$ciag);

zrobić to przez wyrażenia regularne?
Daimos
wykorzystaj wyrażenia regularne, ale się domyślam, bo nie przedstawiłeś dobrze swojego problemu ;/
impro
Przepraszam problem tkwi w tym że chce uzyskać ładnie ułożone dane obiekt, tablica lub kilka zmiennych (najlepiej chyba w obiekcie lub tablicy).
Mogło by to wyglądać tak
  1. tablica[0] = enum;
  2. tablica[1] = pierwszazmienna
  3. tablica[2] = druga_zmienna
  4. //jeśli nie rozumiesz powyżej masz rekord który chce ładnie przerobić

...a ogólnie kod ma wyciągać wartości typy wartości z mysql i np w przypadku enum zwracać możliwości np. (czyli patrz powyżej w kod php w tym poście) pierwszazmienna, druga_zmienna.

Z góry dziękuje za pomoc.
w php menualu nie widzę odpowiedniej funkcji ale może źle szuka stąd szybkie pytanie.

Trochę rozbiłem problem na mniejsze aby nie zanudzać więc jeśli sobie Państwo tego życzą mogę złożyć jedno zapytanie.
melkorm
Po pierwsze, sorry ale po jakiemu do cenzura piszesz ? Bo na polski to nie wygląda, raczej coś bliżej słowiańsko-rusko-ukraiński.

Co do pytania:
  1. // strzelam że chodzi o Tobie o coś w stylu:
  2. if( preg_match( '#enum.*#', $type ) )
  3. {
  4. // gdzie $type to opis pola z metadanych.
  5. $options = array();
  6. preg_match_all("#'(.*?)'#",$type,$options);
  7. $options = array_combine($options[1], $options[1]);
  8. }
impro
po Polsku
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.