Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]Pomoc potrzebna amatorowi !
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
php__amator
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :)
Jako, że jestem nowym i nie orientuje sie do konca gdzie powinienem umiescic moja prosbe
zrobilem to w przedszkolu PHP.

Potrzebuje pomocy jak w temacie, poniewaz moja wiedzia jest na poziomie przed-przedszkola,
oto problem:
wprowadzam dane do bazy, umiem sobie poradzic ze sprawdzeniem pojedynczych elementow
np imie wprowadzane -> czy istnieje w bazie, jesli tak to komunikat "dane znajduja sie w bazie".
Ale jak zrobic zeby sprawdzal mi np: imie i nazwisko czy juz takie istnieje ?
czy zrobic dodatkowa petle dla kazdego nastepnego elementu ?
poniżej list tej mojej produkcji.
Oczywiscie wszelkie krytyczne uwagi chetnie poczytam - nie brac prosze pod uwage braku jakich-
kolwiek form zabezpieczenia bo na moim etapie to kompletnie bez znaczenia (choc pewnie lepiej
byloby uczyc sie od razu robic takie rzeczy) :)
Niemniej prosze o podpowiedz jak to zrobic.

==kod==php==kod==php==kod==php==kod==php==kod==php==kod==php==kod==php==kod==php
==

<?php
require_once('includes/connection.php');

$check = $_POST['last_name'];
$result = mysql_query("SELECT first_name, last_name FROM drivers", $connection);
if (!$result) {
die("Database query failed: " . mysql_error());
}
while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
echo $row["first_name"].", ".$row["last_name"];
if ($row["last_name"]==$check) {
die(" - name exist in Database ". mysql_error());
}
}
$result = mysql_query("INSERT INTO drivers (otis_nr, first_name, last_name, date_of_birth, lic_number, ni_number, id_type, id_number, bank_details, address, e_mail, telephone_number) VALUES
($_POST[otis_nr], '$_POST[first_name]', '$_POST[last_name]', '$_POST[date_of_birth]', '$_POST[lic_number]', '$_POST[ni_number]', '$_POST[id_type]', '$_POST[id_number]', '$_POST[bank_details]', '$_POST[address]', '$_POST[e_mail]', '$_POST[telephone_number]')");
if (!$result) {
die("Database query failed: " . mysql_error());
} else {
echo "Database query sent !";
}
?>

==kod==php==kod==php==kod==php==kod==php==kod==php==kod==php==kod==php==kod==php
==

Zdaje sobie sprawe ze to jest moze beznadziejna kompozycja :)
ale ... moja wlasna :)

wookieb
1) Wstaw BBCODE
2) Temat zamykam do czasu wysłania na PW propozycja poprawnej nazwy tematy.
Ma ona opisywać problem a nie "zachęcać" do niewchodzenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.