Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Pomoc w zaprojektowaniu bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Patman
Witam wszystkich. Chcę stworzyć użytkownikom strony możliwość prowadzenia rozmów (prywatnych jak i konferencji). Jakie rozwiązania stosuje się dla "rozmówek"? Każda rozmowa to osobna tabela w bazie danych, czy wszystkie rozmowy trafiają do jednej i konkretny wpis zostaje wyciągnięty? Wiadomo, że jest to ogromne obciążenie dla bazy danych, więc jakiej bazy używać? Macie jakieś doświadczenia, rady? smile.gif
ShadowD
Jak ja pisałem chat to posługiwałem się typem bazy trzymanej w ramie i oczywistym jest że tworzysz jedną bazę (lub dwie jak u mnie), a nie tyle ile jest możliwości w relacjach między userami. :-)

Ja miałem to zaplanowane w sposób może lekko dziwny, ale najpierw leciało z ramowej bazy wszystko a archiwum przenoszone było do zwykłej, ram znika po restarcie, a logi się przydają czasem. Całość była w ajaxie, więc jak nie korzystasz z niego i wszystko dzieje się na zasadzie pw, a nie chatu/gg to możesz zrezygnować z ramu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.