Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]sprawdzanie ip przed logowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
redelek
Witam,

Mam takie pytanie czy jest możliwe że zrobienie czegoś takiego , że podczas logowania po wypełnienia pola login php sprawdzi w bazie czy taki użytkownik ma przypisany odpowiedni adress ip i jeśli tak to wyświetli OK, a jeśli nie to pokaże błąd że użytkownik taki nie ma przypisanego ip i nie można się logować.
Formularz wygląda tak

1. <legend>&nbsp;<?=LAB_INF;?>&nbsp;</legend>
  2. <br />
  3. <form action="index.php" method="post">
  4. <table id="formlogin" border="0" width="370" cellspacing="5" cellpadding="0"><TR>
  5. <TD><span class="pole_opis"><?=LAB_USER;?>:</span></TD>
  6. <TD><input type="text" class="pole_txt" name="fuzytkownik" size="50" /></TD></TR>
  7. <TR>
  8. <TD><span class="pole_opis"><?=LAB_PASS;?>:</span></TD>
  9. <TD><input type="password" class="pole_txt" name="fhaslo" size="50" /></TD></TR>
  10. <TR><TD colspan="2">{please wait check ip address}</TD></TR>
  11. <TR>
  12. <TD align="center"><input type="submit" class="send" value="&nbsp;<?=BTN_LOGIN;?>&nbsp;" /></TD>
  13. <TD align="center"><a href="index.php?opcja=reminder" class="klawisz">&nbsp;<?=BTN_PASS;?>&nbsp;</a></TD>
  14. <input type="hidden" name="opcja" value="logowanie" />
  15. </TR></table>
  16.  

czy PHP jest to w stanie zrobić czy trzeba js lub ajax do tego zaprząc ?
W baza eygląda tak
id_ip iduser ipaddress
1 1 192.168.1.12
2 1 89.43.278.32
3 2 10.0.1.3
4 2 212.34.162.12

Będę wdzięczny za pomoc i wskazówki, nie dał się kolega przekonać, że to złudne zabezpieczenie strony i tak chce mieć.

Dzięki
nospor
Nie za bardzo rozumiem w czym masz problem. Nie umiesz bazy danych zapytać czy w danej tabeli dany login ma przypisane dane IP?
pablo_83
php jesteś to w stanie zrobić na podstawie walidacji, jednak aby to zostało wykonane musisz wcisnąć submit i przeładować stronę.
Wtedy sprawdzasz czy użytkownik o takim loginie ma w bazie IP.

Bez przeładowania to tylko ajax, do tego celu polecam wtyczke jQuery.validationEngine tam jest takie sprawdzanie maila, wystarczy że zmienisz sobie to na ip i będzie ok
redelek
nie nie wiem jak zrobić zapytanie. Problem jak zrobić bez przeładowania tylko ktoś wpisuje login, przechodzi tab-em lub myszką do pola hasło i w tym momencie następuje sprawdzanie IP. O takie coś mi chodzi .

nospor
No to AJAX jak nic.
redelek
Tak myślałem że nic innego nie wchodzi w grę sad.gif
Niestety za cienki jestem więc muszę jakoś wybić to koledze z głowy.
Chyba że ktoś ma czas i podpowie jak to zrobić cooo. Bardzo bardzo proszę, nie biorę kaski za pomoc koledze więc nie mam się czym podzielić. Jedynie to gwiazdką i dobrym słowem .
pablo_83
dałem Ci przecież gotowe rozwiązanie coś co zrobi to za ciebie z pełną dokumentacją jeżeli tego nie ogarniasz no nikt inny za Ciebie tego nie zrobi
markonix
A czy takie zabezpieczenie przy logowaniu uwzględnia w ogóle osoby ze zmiennym IP czy chodzi tu może o coś innego?
redelek
a to już mnie nie interesuje będzie sobie dopisywał, jak dojdzie do niego to sam zrezygnuje z tego smile.gif
Narazie zajarał się i chce smile.gif
Poza tym IP dynamiczne zmienianie IP to tylko TPSA stosuje nikt poza tym nie robi już tego albo tak jak u mnie w kablówce raz hmmm na hmmm.
Nie mam ten sam ip od 2 lat smile.gif))
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.