Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS][PHP] Strona www - otwierana automatycznie z płyty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
markez07
Witam,

już niedługo mam obronę pracy licencjackiej i projekt postanowiłem zrobić w postaci strony WWW. Projekt ten mamy nagrać na płytę i załączyć do pracy. Czy jest jakiś sposób by po włożeniu płyty strona włączała się automatycznie z przeglądarki na płycie? Chodzi mi o to, że jak dam płytę z samą stroną WWW i będą używać jakiejś starszej przeglądarki IE to może być tak, że mi stronka będzie się sypać, a i trzeba wirtualny serwer zrobić by czytał php. Na płycie by musiał być wirtualny serwer, przeglądarka internetowa, mój projekt w postaci strony internetowej i autorun jakiś? Proszę o pomoc, bo jest to dość ważna dla mnie sprawa.

pozdrawiam
raak07
Tak
np.
[autorun]
shellexecute=index.html

w pliku autorun.inf

pozdrawiam
Rid
No nie wiem czy tym sposobem shellexecute=index.html da rady otworzyć strony z rozszeżeniem php,chyba tylko statyczne strony(html).Wydaje mi się że do tego potrzebny będzie jakiś wirtualny serwer wraz z parserem php.

Proszę zajrzeć tutaj:
http://www.pendriveapps.com/xampp-portable-web-server/

Jest tam do ściągnięcia(Installing XAMPP to a USB device)plik zip.
nekomata
@up albo nie umiem czytać albo tam jest napisane że : Ściągnąć xampp'a z oficjalnej strony , wypakować i przy instalacji wybrać wersje pendrive'ową .
Co do shellexecute , napisał że chce : własną przeglądarkę żeby IE mu strony nie rozdupczyło . Zatem firefox portable + http://kb.mozillazine.org/Command_line_arguments = shellexecute= plik.bat
a z pliku bat sobie startujesz : xampp'a i np. firefox'a z linią komend o tak -> firefox.exe -new-window <url>
markez07
Dzięki za podpowiedzi. Spróbuję to zrobić i dam znać czy mi wyszło.
thek
To ja Ci napiszę, że to działa, ale niestety jest trochę wolne, bo już coś takiego z XAMPPem kiedyś robiłem na pendrive, który jest jednak kilka razy szybszy niż CD lub DVD. Zanim odczytał wszystko, powłączał sobie usługi Apache'a i MySQL (tak... bazę też tak bez problemu odpalisz, choć raczej SQLite byłby lepszy w tym konkretnym wypadku), a potem odpalił Firefoxa portable, to minęło przynajmniej pół minuty. Na CD to się może zakończyć na 2-3 minutach jakoś od momentu włożenia płyty do odpalenia całości. Dlatego jeśli już kombinujesz w tę stronę, to odpalaj płytę tak szybko jak to tylko możliwe.
kaktus283
Z tymże przy takim rozwiązaniu na pewno zacznie krzyczeć antywirus, no i również jest to jedno platformowe rozwiązanie (WINDOWS!?) : )
Pozdrawiam,
Kaktus283.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.