Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Artykuły z wprowadzeniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Marys91
Witam,
robię skrypt, który z artykułami i teraz jak będę chciał wyświetlić wszystkie artykuły z kategorii to nie chcę wyświetlać całych treści tylko część. Wiem, że można byłoby np. wypisywać pierwsze 30 znaków i dodawać trzy kropek (tak zrobię jak nie znajdę rozwiązania), ale chciałbym, żeby użytkownik mógł sam decydować o tzw. wprowadzeniu. Będę korzystał z jakiegoś edytora typu tinymce. Nie mam pomysłu jakby to można było zrobić sad.gif
peter13135
pisz po polsku.
mit2
chodzi ci oto że użytkownik ma prawo do zwiększenia albbo zmniejszenia widoczności artykułu questionmark.gif
Marys91
Nie. Mam artykuł (treść na stronie, zwykły tekst). Teraz jak będę wyświetlał na stronie klika tych artykułów to nie będę ich wyświetlał całych tylko część. Np. tak jak tutaj -> http://blogophp.com/ Jest wyświetlane część artykułu i odnośnik więcej. Teraz jak to zrobić, żeby użytkownik decydował, gdzie ten przycisk więcej ma się znajdować tzn. w którym miejscu artykułu smile.gif
d3ut3r
Ustal sobie znacznik który będzie ogranicznikiem. Na przykład

1. <hr id="more" />

i podczas wyświetlania artykułu wyświetlaj tylko część do tego znacznika.
plej
mu chyba chodzi o to zęby nie wyświetlało całego artykułu tylko ileś tam zdań.

jeśli tak to użyj tą funkcje:]
substr($tresc, 0, 50)

0 od którego znaku ma zacząć wyświetlać czyli 0 zostaw
a 50 to ile znaków od 0:]
d3ut3r
Cytat(Marys91 @ 29.05.2011, 01:15:33 ) *
Nie. Mam artykuł (treść na stronie, zwykły tekst). Teraz jak będę wyświetlał na stronie klika tych artykułów to nie będę ich wyświetlał całych tylko część. Np. tak jak tutaj -> http://blogophp.com/ Jest wyświetlane część artykułu i odnośnik więcej. Teraz jak to zrobić, żeby użytkownik decydował, gdzie ten przycisk więcej ma się znajdować tzn. w którym miejscu artykułu smile.gif

Co sugeruje że jednak chce dać możliwość w edytorze ustawienia w dowolnym momencie znacznika który zakomunikuje że w tym miejscu ma się wyświetlać przycisk więcej. Dodam tylko że jeżeli chodzi o TinyMCE to dodatkowo można dodać custom button z ładną ikonką który będzie nam ten ustalony przez nas znacznik wstawiał do edytora. http://tinymce.moxiecode.com/tryit/custom_toolbar_button.php tutaj wyjaśniona zasada jak taki przycisk się tworzy.
Kshyhoo
Możesz użyć SUBSTRING:
  1. SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS art_id, art_obraz, art_tytul, art_tresc, art_data, art_kat_id, kat_kategoria,
  2. SUBSTRING(art_tresc, 1, 5000) AS tresc
  3. FROM artykuly
  4. LEFT JOIN kategorie
  5. ON (kat_id = tut_kat_id)
  6. WHERE art_stan = '1'
  7. ORDER BY art_id DESC
  8. LIMIT $start, $na_strone

SUBSTRING(art_tresc, 1, 5000) - (z jakiej tabeli, od którego znaku zacząć, ile znaków pobrać).

Innym sposobem jest dodanie dwu pól w bazie, gdzie w pierwszym zapisujesz zalążek artykułu, a w drugim całość.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.