Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][inne]Load tylko gdy na ekranie.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sadistic_son
Strona wyświetla mnóstwo zdjęć, np. 200. Jedno pod drugim. Wiadomo, z boku pojawia się pasek do przewijania.
Czy da się jakoś zrobić tak aby ładowały się tylko wtedy gdy są widoczne na ekranie? Np. w przypadku gdy użytkownik otworzy stronę, wyświetli mu się pierwszych kilka zdjęć i aby przejrzeć resztę musi zjechać paskiem przewijania na dół. I chcę aby ładowały się na bieżąco jak będzie ruszał paskiem. Jeśli paska nie tknie to mają się załadować tylko te co widać od razu. Coś ala przeciwieństwo on-load.
Rid
Nie wiem ,ale w tagach(kontrolkach),divach nie ma eventów na skrola,możnaby się pobawić żeby jakoś to przechwycić,ale tak czy inaczej będzie trudno snitch.gif
worek
scroll panell od Action Scriptu innej opcji chyba nie widzę ;/ ewentualnie wczytanie wszystkich fotek i danie wartości hidden dla overflow.
Rid
Ja widzę tutaj także inna rozwiązanie ,chyba optymalny jak dla Pana:ładuje Pan jakąś ilość zdjęć na stronę ,i na ostatnim
elemencie(zdjęciu) daje Pan metodę onmauseup ,czyli użytkownik najeżdża myszką na ten element,i ładują się kolejne zdjęcia.Efekt chyba zbliżony do tego co Pan chce osiągnąć.Inną metodą jest paginacja.
worek
Ewentualnie można wziąć zliczanie współrzędnych kursora i wyliczanie w celu przesunięcia kursora nad pasek przewijania. window event. Myślę że to coś pomoże.
Crozin
Jak rozumiem chodzi o coś tym stylu http://twitter.com/#!/joshbloch ? Po dojechaniu na koniec listy ładują się nowe.

Generalnie nic trudnego. Skoro w JS jesteś w stanie odczytać pozycje suwaka to co za problem dodać by w momencie gdy jest on odpowiednio nisko ładowane były kolejne elementy. Później wszystko zaczyna się od nowa.
CuteOne
Zobacz na kod nk.pl podczas przeglądania znajomych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.