MateuszS
30.05.2011, 12:46:30
Witam, mam problem z wysyłaniem wiad. html przez PHPMailer. Już to kiedyś robiłem ale nie pamiętam w czym tkwiła różnica, może w wersji PHPMailera, nie wiem.
Mam sprawdzonego pod PHP4 (ten najnowszy nie działa). Wiadomość jest wysyłana ale zamiast sformatowanej w HTML treści mam po prostu kod wysłany. Czyli chcę aby było np.
TEST a jest <strong>TEST</strong>
Pozdrawiam
nospor
30.05.2011, 12:50:27
A mówisz dla PHPMAilera ze wysyłany kod ma być w formacie HTML?
Cytat
Mam sprawdzonego pod PHP4 (ten najnowszy nie działa).
Jakoś wszystkim innym działa
MateuszS
30.05.2011, 12:54:26
Tzn mi nie działa jakiś błądzik i wszyscy zalecają powrót do starszego i tak też zrobiłem.
Chodzi o to że np mam pliczek newsletter.html i tam mam treść w html, ładne obrazki i inne pierdoły. I chcę to wysłać tak żeby na mailu wyświetlało tak jak w przeglądarce. Tak samo jak wpisuję ręcznie.
nospor
30.05.2011, 12:56:58
To ci mówię:
a poinformowałeś PHPMailer ze to ma być w formie HTML? Jak nie, to go poinformuj. Jak nie wiesz jak to zajrzyj do dokumetnacji tudzież do ich przykładowych kodów bo jest to wszystko tam ładnie wyjaśnione
MateuszS
30.05.2011, 13:08:21
Ha nie rozkminiłem Cię z tym "A mówisz"
Ustawiłem w klasie domyślną wartość $mail->ContentType = 'text/html'; żebym w przyszłości znowu nie lamił. Myślałem że to jest domyślnie ustawione. Dzięki.
nospor
30.05.2011, 13:11:10
Ech.... a mówiłem dokumentacja, przykładowe kody....
Funkcja nazywa się bodajże IsHTML() - jej masz użyć. Ona ustawia wówczas wszystko co niezbędne
MateuszS
30.05.2011, 18:52:03
Przecież napisałem że zrobiłem już i działa.
nospor
31.05.2011, 06:00:57
Wiem, ślepy nie jestem.
Chleb od biedy też nożem stołowym da się pokroić. Ale lepszym rozwiązaniem będzie noż do chleba

I to ci próbuję wyjaśnić. Po to Twórcy PHPMailer stworzyli funkcję IsHTML() by z niej korzystać i to ona ustawia wszystko co potrzeba. Akurat na dobrą sprawę ta funkcja robi chyba dokładnie to co ty zrobiłeś ręcznie, ale kto wie co w przyszłości będzie robiła. Lepiej więc używać dostarczanych narzędzi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.