Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]PhpMailer i kod html
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MateuszS
Witam, mam problem z wysyłaniem wiad. html przez PHPMailer. Już to kiedyś robiłem ale nie pamiętam w czym tkwiła różnica, może w wersji PHPMailera, nie wiem.
Mam sprawdzonego pod PHP4 (ten najnowszy nie działa). Wiadomość jest wysyłana ale zamiast sformatowanej w HTML treści mam po prostu kod wysłany. Czyli chcę aby było np.
TEST a jest <strong>TEST</strong>

Pozdrawiam
nospor
A mówisz dla PHPMAilera ze wysyłany kod ma być w formacie HTML?

Cytat
Mam sprawdzonego pod PHP4 (ten najnowszy nie działa).
Jakoś wszystkim innym działa wink.gif
MateuszS
Tzn mi nie działa jakiś błądzik i wszyscy zalecają powrót do starszego i tak też zrobiłem.

Chodzi o to że np mam pliczek newsletter.html i tam mam treść w html, ładne obrazki i inne pierdoły. I chcę to wysłać tak żeby na mailu wyświetlało tak jak w przeglądarce. Tak samo jak wpisuję ręcznie.
nospor
To ci mówię:
a poinformowałeś PHPMailer ze to ma być w formie HTML? Jak nie, to go poinformuj. Jak nie wiesz jak to zajrzyj do dokumetnacji tudzież do ich przykładowych kodów bo jest to wszystko tam ładnie wyjaśnione
MateuszS
Ha nie rozkminiłem Cię z tym "A mówisz" biggrin.gif

Ustawiłem w klasie domyślną wartość $mail->ContentType = 'text/html'; żebym w przyszłości znowu nie lamił. Myślałem że to jest domyślnie ustawione. Dzięki.
nospor
Ech.... a mówiłem dokumentacja, przykładowe kody....
Funkcja nazywa się bodajże IsHTML() - jej masz użyć. Ona ustawia wówczas wszystko co niezbędne
MateuszS
Przecież napisałem że zrobiłem już i działa.
nospor
Wiem, ślepy nie jestem.
Chleb od biedy też nożem stołowym da się pokroić. Ale lepszym rozwiązaniem będzie noż do chleba smile.gif I to ci próbuję wyjaśnić. Po to Twórcy PHPMailer stworzyli funkcję IsHTML() by z niej korzystać i to ona ustawia wszystko co potrzeba. Akurat na dobrą sprawę ta funkcja robi chyba dokładnie to co ty zrobiłeś ręcznie, ale kto wie co w przyszłości będzie robiła. Lepiej więc używać dostarczanych narzędzi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.