Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]licznik wyswietlen
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
masterbx2
Witam!

zrobilem prosty licznik wyswietlen strony uzywajac bazy danych i php, czyli przy kazdym odswierzeniu strony wlacza sie funkcja update set views = views +1. Chcialbym teraz wyeliminowac powierzchowne wyswietlenia blokada na np. 20 sekund, tak aby nie nabijac wyswietlen zwyklym odswierzeniem, tylko kiedy strona jest ogladana dluzej.
Jak sie za to zabrac?
worek
funkcja sleep może być przydatna w tym wypadku. Jeżeli masz wczytywanie strony $_Getem czy innymi metodami to śledzisz zmienne. W zmiennej sesyjnej tworzysz zmienną, gdzie zapisujesz nazwę obecną stronę po każdym wczytaniu nowej strony. Np wchodzisz tam na stronę usługi i w obecnej przy przed stopką jest przypisywana zmiennej sesyjnej obecnej stronie np wartość usługi Na każdej innej stronie dajesz np na początku zmienną sesyjną o nazwie old i jeżeli old jest !== obecna wtedy po sleepie nie przyznaje hita, Bym musiał ci na kartce to rozpisać żebyś zakumał o co kaman.
masterbx2
hmm sleepem to raczej zamroze skrypt na okreslona ilosc czasu. myslalem cos aby sesjami dzialac. . ale jestem otwarty na kazde rozwiazanie
worek
no to proponuję funkcje strtotime lub microtime do mierzenia czasu i dwie zmienne sesyjne tylko nie wiem jak to zrealizować, możesz jeszcze pokombinować z buforem wyjściowym i headerami
masterbx2
dzieki juz wykombinowalem. zainspirowales mnie tymi dwoma sesjami stara + aktualna w stopie. przypisalem do kazdej jeszcze czas zaladowania i porownuje go ifem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.