Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Natychmiastowe odświeżenie strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zyggmunt
Witam. Co zrobić aby strona natychmiast została odświeżona gdy napotka jakąś linijkę kodu ? Próbowałem funkcji header, ale działa ona tak, że strona zaczyna odświeżanie dopiero gdy wczyta się pierwszy raz.

Czy jest jakiś sposób aby sprawdzić czy przeglądarka użytkownika wczytuje stronę (tzn. nie występuje biały ekran) ? I np. jeśli strona komuś nie może się wczytać, to wykonuje się dany kod ?

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
aeaeae
Możesz podać swoją definicję "napotykania przez stronę linijki kodu"?
Zyggmunt
Chodziło mi o napotkanie linijki wykonującej funkcję, której właśnie poszukuje.
aeaeae
Sorry, ale dla mnie to wciąż niezrozumiałe.
dboss
Daj kod i napisz dokładniej, co ma się w którym momencie wykonać.
sadistic_son
Cytat(Zyggmunt @ 6.06.2011, 10:39:41 ) *
(...)I np. jeśli strona komuś nie może się wczytać, to wykonuje się dany kod ?
No dobra ale co to znaczy, że strona nie może się wczytać? Jeśli nie może się wczytać to i ta magiczna linijka kodu też się nie wczyta.
picios
mam rozwiązanie:
  1. if ($linijka_kodu == "ta linijka kodu") {
  2. odśwież();
  3. }

nie pamiętam tylko, czy z polskimi znakami oneeyedsmiley02.png
sorry, nie mogłem się powstrzymać
Zyggmunt
Kod
//...
wypisz();
zapisz();
odśwież(); //tu od razu odświeża
zrob_cos();
zrob_cos2();
//...

a nie jak w przypadku header
Kod
//...
wypisz();
header(); //nie odświeża od razu
zrob_cos();
zrob_cos2();
//...
//tylko odświeża teraz, tzn. jak wykona się już cały kod.

nospor
Kod
//...
wypisz();
header(); //nie odświeża od razu
exit; //TADA ODSWIEZA ODRAZU
zrob_cos();
zrob_cos2();
//...
//tylko odświeża teraz, tzn. jak wykona się już cały kod.

smile.gif
Zyggmunt
Nooo, o to mi chodziło. Dzięki wielkie smile.gif
gac3k
kurde gościu, skoro i tak dajesz zmianę lokacji, to po cholerę ci jakiś kod za tym skoro już masz tam exit; więc nic po tym fragmencie się nie stanie, chyba jestem na to za głupi
nospor
@gac3k wyluzuj, bo ci żyłka pęknie wink.gif Przecież tam mogą być równie dobrze jakieś warunki i kod z header wykonuje się tylko warunkowo.
Ja sam w swoich kodach mam exit w środku aplikacji i założe się że zdecydowana większość ludzi też smile.gif
Zyggmunt
@gac3k ciasteczka. Header jest wykonywany tylko przy pierwszym uruchomieniu przeglądarki.
sadistic_son
Cytat(Zyggmunt @ 7.06.2011, 21:59:58 ) *
Header jest wykonywany tylko przy pierwszym uruchomieniu przeglądarki.
Domyślam się co miałeś na myśli ale jednak aby zaspokoić swoją ciekawość poproszę Cię o rozwinięcie tego niezwykłego twierdzenia.
Zyggmunt
Miałem pewien problem, na który nie otrzymałem odpowiedzi: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=17...mp;#entry868767. Tak więc nie miałem innego wyjścia jak to obejść (wiem, że to sposób ekhm..). Jako że klient napisał, że po odświeżeniu wszystko działa mu normalnie, to zrobiłem to za niego i teraz strona po pierwszym uruchomieniu przeglądarki wczytuje się i od razu się odświeża smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.