graphik
8.06.2011, 14:28:14
Czy da się uruchomić kod C++ w przeglądarce, a najlepiej z załączoną biblioteką Allegro?
Kod c++ jest kompilowany więc do tego potrzebny jest kompilator.
Jeśli programuje Pan w PHP to raczej będzie to trudne jak nie niemożliwe.
Ilware
8.06.2011, 15:07:10
hmm kłóciłbym się czy się nie da...., wystarczy skompilować wcześniej program i odpalić za pomocą biblioteki
http://pl.php.net/manual/en/book.exec.php
graphik
8.06.2011, 15:07:48
Dziękuję za odpowiedź, a czy w takim razie można uruchomić plik *.exe, który został już skompilowany?
mortus
8.06.2011, 15:25:58
Za pomocą wspomnianej funkcji
exec() można uruchomić dowolną aplikację poprzez przeglądarkę, ale raczej nie w przeglądarce.
graphik
8.06.2011, 15:38:52
Nie działa, dałem najprostszą aplikację jaka może istnieć i nie działa

a czy możecie napisać jak się tym posługiwać, bo nie jestem zbyt dobry w angielskim
rzymek01
8.06.2011, 15:52:37
oczywiście, że się da uruchomic program c++, oczywiście potrzebujemy odpowiednich praw w danych folderze, np. takich jak w cgi-bin
wówczas wpisaując adres programu w przeglądarce, serwer uruchomi program i wypluje wynik,
należy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że:
- program jest uruchamiany na serwerze
- wcześniej musi byc skompilowany (czy na serwerze, czy na naszej lokalnej maszynie, ale trzeba pamiętać, że serwery stoją zwykle na UNIXach i na takim systemie należy kompilować)
- komuniakcja odbywa się na takiej samej zasadzie, jak w przypadku zwykłej strony, czyli żądanie->odpowiedź i (patrz punkt 1) nie wiem co chcesz uzyskać tą biblioteką Allegro, ale jesli jakieś animację, to zauważ, że to stanie się na serwerze i Ty nie zobaczysz wyniku działania programu o ile nie zwróci normalnie na standardowe wyjście jakiś danych czy HTML
aeaeae
8.06.2011, 16:47:00
Przecież wyraźnie jest postawiony problem: "C++ w przeglądarce". Ja znam prosty sposób - wystarczy napisać w JavaScript system operacyjny, który będzie obsługiwał ten program no i dodatkowo kompilator. Powodzenia.
Ilware
8.06.2011, 16:56:49
a ja myślę że niepotrzebnie rzucasz wodę na młyn
rzymek01
8.06.2011, 22:33:22
Cytat(aeaeae @ 8.06.2011, 17:47:00 )

Przecież wyraźnie jest postawiony problem: "C++ w przeglądarce".
tak jak pisałem wyżej,
tak samo jak uruchamiasz strony w PHP, tak samo nie ma problemu napisać stronę w c++ ...
wszakże sądzę, że autorowi chodziło o co innego - czego nie da się uzyskać