Od jakiegos czasu posiadam skrypt bota na GG z obsluga BotAPI v2.0 i baza danych MySQL. Jest to czat, tzn. konferencja roznych osob z GG (aby pisac na takim czacie, wystarczy dodac numer gg do swojej listy kontaktow i napisac cos na ten numer jak na kazdy). Skrypt posiada w miare sporo komend do zarzadzania czatem, m.in. banowanie, kickowanie, dawanie nowych nickow i wgl. Potrzebuje kogos kto mi pomoze napisac dwie komendy...
* sprawdzenie informacji o danym uzytkowniku - numer GG, numer ID w tabeli bazy danych, nick, czy jest zbanowany, czy jest na czacie itp.
* mozliwosc skasowania jakiegos uzytkownika z bazy.
Tabela bazy wyglada nastepujaco...
id - tutaj jest numer uzytkownika w bazie
nr - tutaj jest numer gg
nick - tutaj nick, jakim sie dany uzytkownik posluguje
rank - tutaj uprawnienia (od 0 do 6 - 0 to zwykly uzytkownik, a od 1 do 6 to osoby z uprawnieniami, do liczb 0-6 sa przydzielone komendy)
last - to akurat nie wiem co znaczy, ale w bazie wyglada to tak: 1308060081
online - tutaj jest, czy dany user jest na czacie, albo czy go nie ma (0 - nie ma, 1 - jest)
banned - tutaj czy dany user jest zbanowany, lub nie (0 - tak, 1 - nie)
Przedstawiam fragment kodu komendy od banowania:
# skladnia komendy: /ban nick_uzytkownika function cmd_ban() { if($user['rank'] < 3) $api->reply($text->dialog('no_rights'), 0, 1, 1); $select = $db->query("SELECT id, nick, rank, banned, online FROM users WHERE nick LIKE '".$parts[1]."' LIMIT 1"); @ $secuser = $select->fetch_assoc(); if($select->num_rows == 0 || $secuser['rank'] >= $user['rank'] || $secuser['banned'] == 1) $api->reply($text->dialog('no_rights'), 0, 1, 1); $ban = $db->query("UPDATE users SET online=0, banned=1 WHERE id=".$secuser['id']." LIMIT 1"); $api->send($main->nick($secuser['nick'], $secuser['rank']).' '.$text->dialog('banned_by').' '.$main->nick($user['nick'], $user['rank'])); $api->ustawStatus(); }
Bede badzo wdzeczny jesli ktos sie znajdzie do pomocy. Ja oczywiscie sie kompletnie nie znam na PHP. Jesli znajdzie sie ktos i bedzie chcial tez korzystac z czatu, otrzyma uprawnienia administratora. Wiecej info dam przez gg - oto moj numer gg: 2667471
Czekam cierpliwie na odpowiedz.