Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]pozycjonowanie pionowe diva
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
mam jakiś element, przypuśćmy komórkę tabeli. jak dać diva na samą górę? próbowałem z vertical-align, ale nic nie daje ;\
sebap123
Jak na górę? W sensie nad tą tabele? Jeśli nad to umieść w kodzie nad tabelą i w stylach daj obu np. float left i szerokości takie, żeby nie mogły być po bokach - wtedy nie będą się na siebie nakładać, tylko będą nad sobą. Jeśli nie możesz tak miejsca zagospodarować to umieść obie rzeczy w jeszcze jednym wspólnym divie.
Gość
nie.

czerwony - div-kolumna w której znajduje się inny div który mnie interesuje
pomarańczowy - to, co mam, czyli float:right i ten div jest po prawo na dole kolumny
niebieski - to, co chce osiągnąć, czyli float:right i jakaś instrukcja, która przeniesie go na samą górę kolumny

czego mam użyć?
Damonsson
Przypadkowo użyłeś nazwy kolumna? Czy robisz to wewnątrz <table>?
sebap123
To wstaw pod diva pomarańczowego drugiego diva i nadaj mu wysokość odpowiednią, czyli taką, która będzie"zakrywała" całe pole na dole. Wtedy przeniesiesz tego na górę. Jak nadal nie wiesz o co mi chodzi, to podaj jakiś przykładowy kod.
Gość
Damonsson, nie, nie operuje na tabeli.

1. <div style="width: 500px; height: 400px; border:2px solid">
  2. <!-- elementy -->
  3. <div style="float:right;">aaaaaaaaaaaaaaaaaaa</div>
  4. </div>

na tym przykładzie będzie tak, jakbym chciał - przez to, że nie ma innych elementów wewnątrz diva. ja bym chciał przesunąć ten div wewnętrzny jeszcze na samą górę (może się nakładać z innymi elementami)
sebap123
Cały czas nie jestem pewien o co ci chodzi, ale domyślam si, że o coś takiego:
  1. <div style="width: 500px; height: 400px; border:2px solid">
  2. <!-- elementy -->
  3. <div style="float:right; width:400px;"><span style="float:right;">aaaaaaaaaaaaaaaaaaa</span></div>
  4. <div style="float:right; width:400px;"><span style="float:right;">bbbbbbbbbbbbbbb</span></div>
  5. </div>

Chyba powinno działać.

EDIT:
Oczywiście możesz mieć sam pierwszy wiersz, bez tego z literami b.
usb2.0
a nie łatwiej czerowonemu divowi dac position absolute, tym w srodku relative i ustawic co do piksela?
Damonsson
@up Nie.

Ale jakim cudem coś umieszczone wewnątrz tego DIVa pojawia Ci się na dole? ohmy.gif Cuda? Pokaż cały kod, bo coś mi się nie chce wierzyć, że w ogóle coś samemu napisałeś.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.