Nie jestem pewien czy odpowiednio nazwałem temat, liczę na ewentualne pouczenie.
Rozpocząłem tworzenie swojej pierwszej strony w php, mam problem z którym nie mogę sobie poradzić. Przedstawię temat od początku czyli przykładowo index.php, w tym pliku posiadam listę punktów z odnośnikami:
oraz kod includujący mi w wybrane miejsce odpowiednie pliki:
<?php switch ($_GET['id']) { case '1': default: include "1.php"; break; case '2': include "2.php"; break; } ?>
w pliku 2.php posiadam listę rozwijaną, chciałbym aby po wybraniu danej opcji został wczytany pod listą kolejny plik
<form> <select name="lista" OnChange="submit(this)"> <option value="opcja1">OPCJA1</option> <option value="opcja2">OPCJA2</option> </select> <noscript><input type="submit" value="Wczytaj formularz"></noscript> </form> <?php switch ($_GET['lista']) { case 'opcja1': default: include "kolejnyplik1.php"; break; case 'opcja2': include "kolejnyplik2.php"; break; } ?>
Mój problem polega na tym że gdy już wczytam do pliku index.php plik 2.php wszystko ładnie działa, adres posiada słuszną formę : index.php?id=2, ale gdy wybiorę cokolwiek z listy w pliku 2.php url zmienia się na np. index.php?lista=opcja2 co naturalnie powoduje wyświetlenie mi default ze switch w index.php.
Chciałbym aby po kliknięciu na np. OPCJA2 na liście wyświetliło mi się to co wyświetla mi się gdy wpisuję ręcznie index.php?id=2&lista=opcja2 .
Proszę o pomoc, kombinowałem i kombinowałem ale wychodzi na to że tworzyłem własny język php