Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Test wielokrotnego wyboru, sprawdzanie odpowiedzi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andrzej_
Witam, piszę skrypt który wyświetla załóżmy 15 losowo wybranych pytań z bazy danych na jednej stronie, do pytań są przypisane odpowiedzi (inna tabela). Test wielokrotnego wyboru, mogą być poprawnie 1-4 odpowiedzi. Obecnie wyświetlane są w ten sposób:

1. <b>Przykladowe pytanie #1 - 1.</b>
  2. <input type="checkbox" name="1" value="1" /> Odpowiedz 1<br />
  3. <input type="checkbox" name="2" value="1" /> Odpowiedz 2<br />
  4. <input type="checkbox" name="3" value="1" /> Odpowiedz 3<br />
  5. <input type="checkbox" name="4" value="1" /> Odpowiedz 4<br />

Gdzie name to ID odpowiedzi z bazy danych, mają pole 'poprawna' ustawione na 0 lub 1. Mój problem polega na tym jak sprawdzić poprawność odpowiedzi po wysłaniu formularza. Nie mogę ustawiś statycznych zmiennych do pobierania, bo pytania i odpowiedzi ustawione są losowo. Próbowałem pobieranie wszyskiego co jest w $_POST, a później dopasowywanie tego do odpowiedzi, nie wyszło. Macie jakiś pomysł jak można by było to sprawdzać?

Andrzej
lobopol
  1. <input type="checkbox" name="answer[id_pytania_1][0]" value="1" /> Odpowiedz 1<br />
  2. <input type="checkbox" name="answer[id_pytania_1][1]" value="1" /> Odpowiedz 2<br />
  3. <input type="checkbox" name="answer[id_pytania_1][2]" value="1" /> Odpowiedz 3<br />
  4. <input type="checkbox" name="answer[id_pytania_1][3]" value="1" /> Odpowiedz 4<br />
  5.  
  6. <input type="checkbox" name="answer[id_pytania_2][0]" value="1" /> Odpowiedz 1<br />
  7. <input type="checkbox" name="answer[id_pytania_2][1]" value="1" /> Odpowiedz 2<br />
  8.  

zaznaczyłeś odbierasz posta i masz tablicę:
  1. $_POST['answer'] = array(
  2. id_pytania_1=>array(
  3. [0] =>'1'
  4. [1] =>'1'
  5. itd.
  6. ),
  7. id_pytania_2=>array(
  8. [0] =>'1'
  9. [1] =>'1'
  10. itd.
  11. )
  12. );
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.