Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: księga
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Guest
jak spowodować usunięcie wybranej linii w pliku tekstowym? czy może mi ktoś to w miarę przystępnie napisać?
Kiedyś już pisałem na to forum i prosiłem o wyjaśnienie tegoż tematu, jednak zostałem przekierowany do szukania .... nic nie znalazłem, a wspomniany temat został zablokowany! sad.gif
Guest
wczytac plik do tablicy, usunac konkretny element, wpisac tablice zpowrotem do pliku...
Guest
otóż wczytywałem poprzez file, następnie usuwałem zmienną i zapisywałem ale zamiast zawartości pliku miałem napis Array
Guest
bo jak wczytasz plik, to jego konkretne wiersze, bede kolejnymi elementami tablicy.Usuwasz konkrekty i wpisujesz potem elementy do pliku
Guest
otóż usuwałem konkretny przykładowo $linia[$nr] coś takiego usuwałem .... a $nr miała jakąś wartość całkowitą
hwao
LOL
  1. <?php
  2.  
  3. $arrFile = file( 'plik' );
  4.  
  5. $usun = $_GET['usun']; // tu dajesz nr lini
  6. unset( $arrFile[$usun];
  7. $strPlik = join( &#092;"rn\", $arrFile );
  8. ?>

i zpaisz sobie znienna $strPlik ( do pliku) i bedziesz miał... :]
Guest
Wszystko extra działa biggrin.gif potrzebowałem tylko tej
  1. <?php
  2. $strPlik = join( &#092;"rn\", $arrFile );
  3. ?>

jednej linijki, wykasowałem z tego \r\n i jest tak jak trzeba dzięki wuelkie, i mam jeszcze jedno pytanie co tutaj robi "join" ?
hwao
Cytat(Guest @ 2004-06-19 21:25:35)
jednej linijki, wykasowałem z tego \r\n i jest tak jak trzeba dzięki wuelkie, i mam jeszcze jedno pytanie co tutaj robi "join" ?

join" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual()
join( <jakim znakiem>, <tablica do polaczenia> );
Łączy jakims znakiem, \r\n to 'enter'
Guest
ok dzięki za pomoc biggrin.gif nie mogłem tego znaleśc w manualu smile.gif jak dobrze, że są porządni ludzie jeszcze na świecie biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.