Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: trans_sid wylaczony ? co robic ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
adamos
Witam
moj problem polega na tym, ze okazalo sie ze moj provider nie ma u siebie wlaczonej opcji trans_sid, a jest to mi bardzo potrzebne poniewaz wielu uzytkownikow mojej strony z zalozenia ma zablokowane cookies wiec korzystalem z tej opcji automatycznego doklejania PHPSESSID to sprawdzania, kontynuowania sesji uzytkownika (caly proces autoryzacji). Czy jedynym rozwiazaniem jest teraz reczne doklejanie do kazdego linku PHPSESSID-u. ? I czy istnieje jakas funkcja ktora prawdza czy przegladarka ma wlaczona obsluge cookies.
Dzieki z gory
Pozdrawiam
Ozzy
Poczytaj w manualu o stałej SID, powinno pomóc.
scanner
Ozzy, samo poczytanie o stałej pomoże tyle, co umarłemu kadzidło.
Nawet sięr nie pofatygowałeś żeby linka dać.

adamos, spróbuj wpłynać na plik konfiguracyjny funkcją ini-set" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual wstawiając na początku skryptu:
  1. <?php
  2. $oldValue = ini_set('session.use_trans_sid', &#092;"1\");
  3. ?>
rogrog
dodaj do KAŻDEGO linka SID

SID to stała, pamiętaj że nia ma na początku $

1. <?php
  2.  
  3. echo '<a href=\"podstrona1.php?' . SID . '\">Podstrona1</a>';
  4.  
  5. ?>
scanner
Cytat(rogrog)
dodaj do KAŻDEGO linka SID
SID to stała, pamiętaj że nia ma na początku $
Cytat(adamos)
Czy jedynym rozwiazaniem jest teraz reczne doklejanie do kazdego linku PHPSESSID-u. ?
Rogrog, nie zanizaj poziomu. Autor pyta, czy nie ma innego sposobu niz doklejanie linka, a ty mu mówisz, zeby doklejał. To nie jest "php Początkujący".
rogrog
sorki nie doczytalem biggrin.gif
(na swoje wytlumaczenie podam że to Ozzy mnie zasugerowal winksmiley.jpg )

w takim razie może taka propozycja:

jeżeli nie możesz zmienić ustawień ini_set ani bezpośrednio w configu, to może zastosuj output buffering ze swoim parametrem output_callback

i daj funkcję, która wyszuka wszystkie linki i sama doda do nich SIDa - przecież właśnie na takiej zasadzie działa wbudowany trans_sid
adamos
Dziekuje wam bardzo - pomoglo :-)

Mam jeszcze jedno pytanie. Co zauwazylem - w przypadku blokady ciastek i uzywania tylko SIDu - to przy kazdorazowym (recznym) odswiezeniu strony (F5) powstaje nowy identyfikator czyli nowa sesj. Nie ma to iejsca w przypadku wariantu z ciastkami.
Czy mozna cos z tym zrobic questionmark.gif
Dzieki i pozdrawiam
Ozzy
Cytat
Nawet sięr nie pofatygowałeś żeby linka dać

Wydawało mi się, że wie pod jakim adresem znajduje się manual.
rogrog
znalazłem coś nowego

output_add_rewrite_var" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

1. <?php
  2. output_add_rewrite_var('sid', SID);
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.