Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]obsługa formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mgorka
siema chaciałbym zrobić programik w js do obsługi formularza który bedzie sprawdzał które pola są puste użyję do tego zdarzenia onsubmit lecz chcę żeby przy pusym polu pojawiał się napis: "nie wypełniłeś pola". Chciałem użyć alertu lecz ona wyświetla nad stroną a ja chce przy nie wypełnionym polu
buliq
Proponuję skorzystać z jQuery:
  1. jQuery("#id_pola_w_ktorym_napisac").html('tekst');
Mgorka
możesz troszkę bardziej rozszerzyć nie znam zabardzo jqery
buliq
To polecam stronę: http://jquery.com/
Spawnm
Buliq - Mgorka napisał
Cytat
przy pustym polu
.
W dodatku to co pokazałeś w żaden sposób nie załatwia problemu.
buliq
Nie wiem jaki ma układ formularza więc więcej nie pomogę. Mógłby tez użyć .next()

Pokaż jak wygląda twój formularz
Mgorka
  1. <form id="formularz" action="data/engine/useraccount.php" method="post" onsubmit="return sprawdz_formularz()">
  2. <div id="headreg2"><h2>Oswiadczenie:</h2></div>
  3. <div class="bodyreg">
  4. <tr><td style="width: 200px;">Login</td><td style="width: 300px;"><input type="text" name="login" /><div id="error" class="noerror">Uzupełnij login</div></td></tr>
  5. <tr><td style="width: 200px">Hasło</td><td style="width: 300px;"><input type="password" name="pass" /></td></tr>
  6. <tr><td style="width: 200px">E-mail</td><td style="width: 300px;"><input type="text" name="email" /></td></tr>
  7. <tr><td style="width: 200px">Status</td><td style="width: 300px;">Klient<input type="radio" name="status" value="1" />Sprzedawca<input type="radio" name="status" value="2"/></td></tr>

efekt jaki chicałbym uzyskać to podobny do tego z formulara rejestracji na allegro
kamil4u
Poczytaj o:
- konstrukcji if
- DOM( http://kurs.browsehappy.pl/JavaScript/DOM ) i/lub głównej funkcji jQuery - pobieranie elementów tak jak w CSS
- sprawdzenie czy pole jest wypełnione( value w JS i/lub val w jQuery )odsłoni

Teraz za każdym polem formularza umieść napis: "nie wypełniono pola" i ukryj(dispaly: none;) je za pomocą CSS. Następnie napisz w JS(ew. użyj biblioteki jQuery) warunek, który odsłoni to pole(kolejna zmiana display), gdy pole będzie puste.

Poszukaj też w google skryptu sprawdzania formularzy, bo takich jest mnóstwo i działają na podanej przeze mnie zasadzie.
buliq
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1.  
  2. ...
  3. if ($("input[name=password]").val()=="")
  4. $("input[name=password]").parent().after('<td class="error">Błąd</td>');
  5. ...
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

questionmark.gif? pisane z palca nie testowane
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.