Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Usuwanie rekrodów z bazy, ale troszkę inaczej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Poker
Witam serdecznie,

W moim portalu zapisuję aktywność użytkowników (zadane pytania, odpowiedzi, komentarze.. itp)
Zebrało się już tego w ciągu miesiąca ponad 750 tysięcy. Bo w Cronie ustawiłem sobie aby każdego miesiąca starsza aktywność była usuwana.

Ale problem w tym że na stronie wyświetla się tylko 20 rekordów z aktywnością, a niektórzy użytkownicy mają tej aktywności nawet 10 tysięcy.

W tym wypadku, chciałbym najpiew grupować sobie wyniki i tam gdzie Tych rekordów jest wiecej niż 20, dla przykładu jest ich 150.
Chciałbym te 130 rekordów usunąć, a zostawić 20 najnowszych.

Tylko problem mój jest w tym taki że nie wiem czy da się to po prostu zrobić w jednym zapytaniu.
Całość i tak będzie w CRONIE, mógłbym co prawda zrobić pentlę i sobie każdego z osobna przelecieć i usunąć wszystko to czego jest za dużo, ale tych użytkowników troszkę już jest, i chciałbym coś bardziej optymalnego.

Czy da się coś takiego zrobić w jednym zapytaniu?
thek
A nie pomyślałeś, by zamiast walic to w Cronie, podpiąć do logowania lub innej aktywności i w razie wchodzenia usera na dany adres samo by im usuwało nadmiarowe rekordy?
Słowo kluczowe dla Twojego zapytania -> LIMIT i/lub OFFSET
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.