Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sesje- krotkie wytlumaczenie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miszqa
Chcialbym sie dowiedziec jak wykorzystac sesje.
Otoz chce zrobic panel logowania. Sesje chcialbym aby byly utrzymywane na serwerze a nie przesylane jako ciasteczka. Nastepnie chcialbym sie dowiedziec jak przesylac jakies 2 zmienne. No i oczywiscie wylogowanie.
Czy ktos moglby zmajstrowac jakis kodzik abym mogl to w miare szybko podlapac. Wiem ze bedziecie mnie kierowac do manuali ale po przeczytaniu tego nadal jestem zielony.
Nawet nie wiem jak powinna wygladac baza. I gdzie przechowywac zmienne przesylane przez formularz. Mysle ze to nie jest zbyt wielka trudnosc dla masterow ale jak dla mnie tak. Krotki przykladzik pomoze napewno mi zrozumiec uzycia tego.
Kiedys napisalem prosbe o wytlumaczenie klas i dostalem przykladzik. Dzieki ktoremu juz stosuje klasy i wiem ze nie jest to az takie skomplikowane jak mi sie wczesniej wydawalo. Mysle ze jesli ktos umiesci na ten temat przykladzik to bede mogl to tak samo zrozumiec jak klasy.

dziekuje z gory
kubatron
  1. <?php
  2. error_reporting( E_ALL & E_NOTICE );
  3. include_once('config.php');
  4. mysql_connect($host, $user, $pass) or die (CONNECT_ERROR);
  5. $sql = &#092;"SELECT * FROM users WHERE login='\" . $_POST['login'] . \"' AND haslo='\" . md5($_POST['haslo']) . \"' LIMIT 1\";
  6. $query = mysql_query($sql);
  7. $row = mysql_num_rows($query);
  8.  if($row == 1)
  9.    {
  10.    $_SESSION['id'] = $_POST['haslo'];
  11.    echo &#092;"Poprawnie zalogowany.\";
  12.    }
  13.  if(isset($_SESSION['id']))
  14.    {
  15.    echo &#092;"Zalogowany\";
  16.    }
  17.    else
  18.    {
  19. ?>
  20. <form action=\"index.php\" method=\"post\">
  21. <input type=\"text\" name=\"login\">
  22. <input type=\"text\" name=\"haslo\">
  23. <input type=\"submit\" value=\"Zaloguj się\">
  24. </form>
  25. <?php
  26.    }
  27. ?>

Dziś to napisałem, przeanalizuj i wyciągnij wnioski biggrin.gif
To taki prosty przykład, dzięki jemu dziś pojełem troche o sessjach smile.gif
miszqa
dzieki biore sie do roboty
tylko teraz jeszcze chodzi mi o przechowywanie zmiennych sesyjnych
bo jak pisalem chcialbym aby sesje nie byly rejestrowane jako cookies
slyszalem ze mozna utrzymywac je po stronie serwera
i jak to wykonac
hwao
Cytat(miszqa @ 2004-06-22 09:04:06)
dzieki biore sie do roboty
tylko teraz jeszcze chodzi mi o przechowywanie zmiennych sesyjnych
bo jak pisalem chcialbym aby sesje nie byly rejestrowane jako cookies
slyszalem ze mozna utrzymywac je po stronie serwera
i jak to wykonac

sessje sa orzechowywane po stronie servera zawsze (w specjalnym folderze na serverze ).
Jedyne co jest przechowywane 'u ciebie' to cookie w ktorym masz session id (idyntyfikator sesji- inny dla kazdego uzytkownika) dziieki niemu wie ktora sesja jets towja ( sessja przehcowywana na serverze ). Jezeli nie chceesz zeby były cookie to sessid mozna tez przekazywac linkiem... ale nie wiem czy da sie tak o bez wylanczania cookie u siebie w przegladarce przekazywac session id linkiem (adresem) $_GET

Polecam poczytac o sessjach w manualu poniewaz nawet jest to po polsku" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual tam dokladnie wszytko pisze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.