Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Form - wyświetlana zmienna w czasie wypełniania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bartas18b
Witam serdecznie forumowiczów. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Tworzę pewną aplikacje i chciałbym, żeby w zależności od wyboru opcji w formie zmieniała się wartość (cena- pobierana z bazy) z boku forma bez przeładowywania stronki czy wciskania przycisku.
Jest to możliwe czy muszę użyć np Javy do tego?
Jak jest możliwe to jak?
grzes999
Jak już to JavaScriptu a nie Javy. I według mnie chyba tak.
sadistic_son
A konkretnie to AJAXa musisz użyć.
bartas18b
No to widzę, że trochę mnie nauki czeka wink.gif
Jest jakiś łatwy sposób na wyświetlanie tej zmiennej czy cały formularz sie tworzy przy pomocy Ajaxa?
Jest to zmienna decimal (3,2) w bazie danych przypisana do wybranej opcji.

Może inaczej... Chcę umożliwić wybór usługi i ilości sztuk a ma się pokazać cena przeliczona przez ilość tych sztuk.
Lista usług jest pobierana z tabeli gdzie też są ceny przypisane do każdej z nich.
Dwie opcje poniżej: Dodaj następną i Dalej.
Po kliknięciu Dodaj ma się tamten wybór zrobić nieaktywny i ma być możliwość wyboru kolejnej aż nie wybierze się dalej.
Oprócz tego jakiś licznik sumy cen by się przydał również na bieżąco zmieniający się.
peter13135
jeśli rekordów w bazie jest nie dużo, możesz pobrać je od razu i wrzucić do skryptu JS który by to przeliczał. Wtedy obeszło by się bez ajaxa
bartas18b
W sumie to nie wiadomo jeszcze ile ma tego być ale myślę, że 10-20 rekordów. Na razie testuje na 3.
Byłbym wdzięczny jakbyś mógł napisać jak to zrobić lub ewentualnie podrzucić jakąś pomocna lekturę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.