Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Tworzenie chatu i ustawienie wpisów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
drozdii07
Witam wink.gif Mam taki dziwny problem, wynikać może z mojego zmęczenia, ale nie potrafię go rozwiązać wink.gif
Próbuję zrobić taki mini "chat", i problem pojawił się w wyświetlaniu wiadomości. Chcę, by wiadomości wyświetlały się jedna pod drugą, i z tym nie mam problemów, ale chciałbym też żeby obok tego była pokazana data i nick.
Mam pętlę while pokazującą rekordy, jak zrobić żeby tworzyło się tylko po jednym divie np. dla wiadomości jeden Div o id wiadomości, dla daty Div z id Data itd. Gdy daje divy do pętli to wiadomo.. robi się ich bardzo dużo, a pokazuje się tylko jeden tekst wink.gif Jeśli to jest jakiś bardzo głupi problem, to bardzo przepraszam wink.gif
peter13135
yyy, nie czaje, w czym konkretnie problem ? jak to dużo divów i jeden tekst ? pokaż swój kod i pokaż kod html efektu który chciałbyś uzyskać
IceManSpy
Pokaż kod, który napisałeś. I przy okazji rozjaśnij swój problem.
drozdii07
mam coś takiego:

1. while($row = mysql_fetch_array($query)){
  2. echo '<div id="Message">';
  3. echo $row['message'];
  4. echo '</div'>;
  5. // Poźniej jest to samo jeszcze dla daty i nicku.
  6. }

I wtedy robi się tyle divów o id="Message" ile jest rekordów. Więc jak to wykombinować żeby tworzyło się po jednym Divie ? smile.gif
olszakpawel
w tej petli utworzy sie tyle divow ile bylo rekordow w bazie, jeden problem tu jaki widze to to ze kazda wartwa musi miec unikalne id a w tej petli nadajesz wszystkim diva jakie sie wyswietla to same id
drozdii07
No to to wiem wink.gif Tylko ja próbuję zrobić:
  1. <div id="Message">
  2. Wiadmosc1
  3. Wiadomosc2
  4. ...
  5. </div>

a jest tak:
  1. <div id="Message">
  2. Wiadmosc1
  3. </div>
  4.  
  5. <div id="Message">
  6. Wiadmosc1
  7. </div>
lobopol
  1. echo '<div id="Message">';
  2. while($row = mysql_fetch_array($query)){
  3. echo $row['message'];
  4.  
  5. // Poźniej jest to samo jeszcze dla daty i nicku.
  6. }
  7. echo '</div'>;
drozdii07
Ten sposób też już próbowałem wink.gif Ale jeszcze musze jakos zrobić diva dla nicka i daty ;D a później je muszę ostylować i zmienić pozycję..
lobopol
  1. echo '<div id="Message">';
  2. while($row = mysql_fetch_array($query)){
  3. echo '<div class="msg">';
  4. echo $row['message'];
  5. i tu reszta divow z zawartościami
  6. echo '</div>';
  7. }
  8. echo '</div'>;

I to powinno tak być tylko kwestia jak chcesz mieć ustawione wiadomości

drozdii07
Dzięki za zainteresowanie wink.gif Nie zadziałalo, ale już jakoś sobie sam poradze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.