Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Dwa pola auto_increment w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kamil Rybczyński
Witam,

mam sobie tabelę `wpisy`, która zawiera pole `id` auto_increment, które jest numerem wpisu w całej tabeli (wszystkich użytkowników) oraz pole `wpis_user_id`, które jest numerem wpisu tylko danego użytkownika licząc od 1 w górę.

Jak mam oznaczyć pole `wpis_user_id` aby nie musieć stosować SELECTów sprawdzających ostatnio nadany numer dla wpisu danego użytkownika i nie obciążać bez sensu bazy?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,
Kamil
darko
Przeprojektuj tabelę wpisy tak, aby zamiast bezsensownego kolejnego numerka z wpisem użytkownika X trzymała w tym polu jego id, a liczbę wpisów danego usera można bez najmniejszego problemu wyciągnąć z bazy posługując się zapytaniem na prawidłowo zdefiniowanej relacji pomiędzy tymi tabelami.
Kamil Rybczyński
Niestety za późno, mam koło setki baz danych i chciałbym z nich zrobić jedną ponieważ obecne rozwiązanie się nie sprawdza. W związku z tym są już powiązania pomiędzy tabelami, kilkaset tysięcy rekordów, każda tabela ma id 1,2,... i są one powiązane z innymi tabelami.

Czy ma ktoś pomysł jak rozwiązać problem?

sazian
kiedyś robiłem coś podobnego przy pomocy triggera
zasada będzie ta sama (to znaczy select żeby sprawdzić liczbę rekordów) ale za to będzie działać szybciej niż po stronie php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.