Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kilka spraw odnoście wygodnego użycia php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Robert007
Witajcie drodzy mistrzowie w pisaniu php i nie tylko wink.gif

1. Chciałbym was się poradzić jak najlepiej i najwygodniej pisać skrypty/cms'y w php? - proszę o rozbudowane wypowiedzi.
2. Jak można odczytać dane jeżeli mamy taką sytuacje:
Link: www.jakasstrona.pl/kontakt lub ....pl/kategoria/cos-231.html
Oczywiście operacje są na pliku index.php, i jak można odczytać co jest po / i zapisać do poszczególnych zmiennych?
3. Jeżeli piszemy CMS z kilkanaście podstron to jak najlepiej pisać by się nie pogubić i nie mieć bałaganu?
4. Czy do wyświetlania stylu najlepiej posiadać klase "template" służącą do wyświetlania stylu po załadowaniu całej strony?

Proszę was o wypowiedzi gdyż to bardzo może mi pomóc przy lżejszym programingu.

Pozdrawiam,
Robert

nospor
ad1) Wygodne krzesło, fajna muzyczka w tle i czysty wyspany umysł
ad2) To się nazywa "ładne url" - pełno tego w necie, wystarczy poszukać
ad3) Ilość podstron nie ma znaczenia dla CMS
Robert007
Cytat
fajna muzyczka w tle

Niestety muzyczka nie zawsze sprzyja umysłowi, gdyż czasami nie da się skupić - jeżeli chodzi o skomplikowane rzeczy.

Cytat
ad3) Ilość podstron nie ma znaczenia dla CMS

Ma znaczenie, ponieważ nie bardzo jest wygodnie pisać np w jednym pliku 20 podstron, prawda?
markonix
Podstrony w CMS generowane są zwykle dynamicznie więc jakie ma znaczenie ile np. taki blog ma wpisów?
Czas zabiera wyłącznie treść właściwa ale to nie jest kwestia programisty tylko redaktora.
Daiquiri
Cytat(Robert007 @ 18.08.2011, 15:00:20 ) *
Ma znaczenie, ponieważ nie bardzo jest wygodnie pisać np w jednym pliku 20 podstron, prawda?
"Domniemuję", że nospor miał na myśli ilość podstron w wygenerowanej zawartości.

Tak czy inaczej odnoszę wrażenie, że pytasz o zagadnienia nieco zbyt abstrakcyjne jak na Twój obecny stan wiedzy smile.gif. To, co mogę Ci polecić to zainteresowanie się tematyką architektury aplikacji.
nospor
Cytat
No, jak ktoś w jednym pliku robi 20 podstron to faktycznie ma znaczenie. Ja mówiłem o poprawnym pisaniu, że nie ma to znaczenia wink.gif

Poprawne pisanie:
Nie pisanie wszystkiego w jednym pliku
np. zastosowanie wzorca MVC
używanie frameworków, które przyspieszają prace, niektóre nawet wymuszają na Tobie używanie właściwych wzorców.

Frameworki: kupa ich, pierwsze z brzegu: Symphony, Zend, i kupa innych.
Robert007
Co prawda programingiem zajmuję się już długi czas... Ale zawsze miałem problemy z wyborem stylu pisania, tzn jak piszę CMS z globalnym top'em (czy tam header jak kto woli) to zawsze includuję odpowiedni plik wyświetlający top. Aczkolwiek pytanie brzmi: Lepiej jest pisać w postaci echo $text; / "text"; czy używać jakiś systemów albo przenosić cały tekst w zmiennej i wyświetlanie całego szablonu na końcu pliku głównego lub po prostu w "bottom" (stopka)?
Fifi209
Najlepiej to mieć szablon, na podstawie informacji z bazy generować treść i uzupełniać nią szablon. ;]
Robert007
Można prosić kodem jak np Wy piszecie daną stronę/cms ? Jak wiadomo mężczyźni są bardziej wizualistami smile.gif
roghatt
chcesz aby Ci tu ktoś wkleił kod swojego CMSa? smile.gif
Robert007
Cytat
chcesz aby Ci tu ktoś wkleił kod swojego CMSa?

Może nie od razu CMS'a ale wzór w jaki sposób pisze wink.gif
roghatt
ale nie ma ogólnego wzoru, każdy pisze pewnie na swój sposób, każdy CMS ma inny wzór niż CMS sąsiada obok smile.gif
Nikt Ci tak nie opisze...
Chyba że w skrócie wzór:
Strona + Panel = CMS
Robert007
Cytat
każdy pisze pewnie na swój sposób, każdy CMS ma inny wzór niż CMS sąsiada obok

Może i masz rację. Mi głównie chodzi o napisaniu skryptu który według was jest optymalny, tzn rozmieszczenie plików, bazowania treści, odpowiednie filtry itp.

peter13135
generalnie chodzi ci chyba o wzorce projektowe -one poruszają tematy konstruowania aplikacji, bez uwzględniania języka programowania. Ja polecam Ci na początek skorzystanie z jakiegoś systemu szablonów.

Pozwól autorze tematu, że się podepnę. Czy możecie mi powiedzieć, bardziej odemnie doświadczeni programiści, czy pisząc aplikacje na zlecenie używacie swoich systemów szablonow, czy może korzystacie z gotowców questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.