Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][MySQL][PHP]Jak odpalic skrypt php z baza danych w phpmyadmin?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
daniel333
Mam prosty skrypt wyświetlający zawartość tabeli z bazy danych i bazę danych w phpmyadmin, ale nie wiem jak to odpalić
roghatt

Mało szczegółowe pytanie.
Napisz dokładnie o co Ci chodzi. Odpalić skrypt możesz wrzucając go na serwer obsługujący PHP.
mortus
Baza danych jest postawiona na MySQL, a phpMyAdmin to tylko narzędzie do zarządzania bazami MySQL. W PHP do połączenia z MySQL-em możesz użyć mysql_connect() albo mysqli albo PDO, albo jeszcze inne warstwy abstrakcyjnej. Ogólnie to są to podstawy podstaw, więc na początek polecam ten artykuł.
daniel333
chcę żeby zadziałało u mnie na komputerze w przeglądarce (bez wrzucania na serwer narazie...)
peter13135
To wspaniałe, a masz może jakieś pytania questionmark.gif

Ok. Wystaczy złośliwości.

Zainstaluj sobie xamppa
daniel333
jak zainstalowałem to co dalej?
peter13135
wrzuć do fo9lderu htdocs pkiki skryptu.
utwórz tabele w bazie danych (możesz użyć phpmyadmina) zrzut bazy powinieneś mieć w jakimś pliku.
ustawić prawdiłowe dane do bazy w skrypcie. Prawdopodobnie skrypt ma plik o nazwie np. db.php, config.php, baza.php
domyślne dane do bazy xamppa to user:root, host : localhost, hasło (brak czyli pusty string)
daniel333
Cytat(peter13135 @ 18.08.2011, 16:22:26 ) *
wrzuć do fo9lderu htdocs pkiki skryptu.
utwórz tabele w bazie danych (możesz użyć phpmyadmina) zrzut bazy powinieneś mieć w jakimś pliku.
ustawić prawdiłowe dane do bazy w skrypcie. Prawdopodobnie skrypt ma plik o nazwie np. db.php, config.php, baza.php
domyślne dane do bazy xamppa to user:root, host : localhost, hasło (brak czyli pusty string)

Zrobione biggrin.gif
pliki do bazy danych mam 2: db.opt i osoby.frm, je też wrzucić do folderu htdocs?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.