W bazie 2 tabele (oczywiście w realu mam tego więcej ale chodzi tylko o to żebym załapał o co kaman). W kolumnie TypCechy może być dużo różnych typów, ale nie interesuje nas ile - znam 2 które mnie interesują i one muszą się stać kolumnami.
Być może jest to zadanie trywialne, ale nigdy nie potrzebowałem czegoś takiego i nawet nie wiem czego szukać. Także gdybyście mi napisali zapytanie na podstawie tych dwóch tabel to dalej już sobie chyba powinienem poradzić. Ewentualnie zadowolę się hasłem do googli

Tabela Towary ------------------------ | IDTowaru | Nazwa | ------------------------ | 1 | Rower | | 2 | Motor | Tabela Cechy --------------------------------------- | IDTowaru | TypCechy | Wartosc | --------------------------------------- | 1 | Kolor | Zolty | | 1 | Rozmiar | Duzy | | 1 | Waga | Ciezki | | 2 | Rozmiar | Maly | | 2 | Kolor | Niebieski| Wynik zapytania -------------------------------- | Nazwa | Kolor | Rozmiar | -------------------------------- | Rower | Zolty | Duzy | | Motor |Niebieski| Maly |