<?php
echo \"tekst\" . $i; }
?>
Chodzi o to, że mam tabelke (<table>) w której tym właśnie sposobem wyświetlam po cyfry, po jednej w każdym <td>. I tu się pojawia kłopot. Kiedy takich <td>-ków robi się 50 nie mieszczą się na stronie, więc musze przejść do następnego <tr>. Trochę to zawiłe, ale nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć. Nie mam pomysłu na napisanie skryptu, który wyświetlałby te kolejne cyfry w td, a dochodząc do 50 przechodziłby na następne <tr>.
kszychu
25.06.2004, 14:57:03
O to chodziło?
<?php
$ile_w_linii = 50;
for($i = 0; $j < $ile_w_linii; $j++, $i++) {
echo \"<td>tekst\" . $i.\"</td>\"; }
}
?>
yavaho
25.06.2004, 15:17:06
moze tak
<?php
$td=0;
$tdmax=50;
if ($td == $tdmax) {
$td=0;
}
echo ('<td>tekst' . $i.'</td>'); $td=$td+1;
}
?>
kicaj
25.06.2004, 15:52:53
Ja bym proponowal zastosowac modulo '%'
Dziękie wielke
yavaho 
I reszcie też za pomoc...
Update: Chyba się za bardzo pospieszyłem - w obu przypadkach nie rozumiem jak to działa. Moglibyście napisać tak przekładając komendy z php na polski?
yavaho
1.07.2004, 22:31:51
To jest zbyt proste aby tlumaczyc.
A wiec tak:
1)
Do twojej petli for{...} dolozylem jedna zmienna $td
Przed petla zmienna $td ma ustawiona wartosc =0
Po kazdym wykonaniu petli wartosc zmiennej jest zwiekszana o 1
$td=$td+1;
2)
Do twojej petli for{...} dolozylem sprawdzenie czy zmienna $td osiagnela maksymalna wartosc
if ($td == $tdmax) ($tdmax w tym przypadku to jest maksymalna ilosc kolumn)
A wiec jezeli $td = 50 to konczymy wiersz w tabeli i zaczynamy nowy
echo('</tr><tr>');
i zmiennej $td przypisujemy wartosc 0
$td=0;
Tak, sorry już rozumiem - dzięki, działa, ale w ramach tego doszedłem trochę dalej i też nie mogę sobie poradzić :/
Chodzi o coś takiego, że skrypt pobiera ostatni id z bazy danych, potem wyświetla obrazek tą ilość razy - jak dotąd bez problemu dzięki waszej pomocy, ale chcę, żeby skrypt wyświetlał obrazek każdy w innym <td> (5 obrazków w linii). Dotąd doszedłem sam. Dalej - jeśli obrazka nie byłoby w folderze nowplaying/ nie wyświetlałoby się nic.
Może w końcu bym do tego doszedł, ale już nie wyrabiam, wszystko mi się miesza... :/ Ide na spacer ;P