Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Miejsce wynania kodu przy require/include
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
grasnal
Witam. Mam taką sytuację:
1. Mam kilkanaście domen, każda na innym IP.
2. W public_html każdej domeny plik php - powiedzmy "slave.php", który zaciąga kod przez require (ścieżka do pliku nie url bo wszystkie domeny są na tym samym systemie plików) z jednego miejsca na hostingu - powiedzmy z "master.php".
3. Zaciągany kod zawiera polecenie zapisania do pliku informacji $_SERVER['SERVER_NAME'] i $_SERVER['SERVER_ADDR']
4. Wołam kolejno pliki "slave.php" w każdej domenie.
5. W efekcie w logu dostaje to:
"poprawny.URL.domeny1.pl z plikiem slave.php" - "IP domeny, w której znajduje się master.php"
"poprawny.URL.domeny2.pl z plikiem slave.php" - "IP domeny, w której znajduje się master.php"
"poprawny.URL.domeny3.pl z plikiem slave.php" - "IP domeny, w której znajduje się master.php"
"poprawny.URL.domeny4.pl z plikiem slave.php" - "IP domeny, w której znajduje się master.php"
"poprawny.URL.domeny5.pl z plikiem slave.php" - "IP domeny, w której znajduje się master.php"
.
.
.
itd

Trochę schizofreniczne....

Po wynikach innych operacji wykonanych w przez kod z "master.php" też wnioskuje, że kod cały czas jest wykonywany z domeny/ip, w której znajduje się plik "master.php", a nie z domen, do których jest zaciągany.

Jak osiągnąć efekt zaciągania kodu z jednego miejsca i wykonywania go w innym?
!*!
Przyznam że nie rozumiem pytania. Sprecyzuj dokładnie o co Ci chodzi.
grasnal
hmmm...

mam takie domeny i ip (przykładowe wink.gif):
1. dupelek.pl 11.11.11.11
2. kuperek.pl 22.22.22.22
3. cycul.pl 33.33.33.33
4. zadek.pl 44.44.44.44

Mam lokalizacje typu "master" na zadek.pl Jest tam plik master.php który po wywołaniu zapisuje do pliku echo $_SERVER['SERVER_NAME']." - ".$_SERVER['SERVER_ADDR'];.

Na kuperek.pl, cycul.pl, zadek.pl ("slave") mam plik slave.php w którym mam require_once('/jakas/sciezka/dupelek.pl/public_html/master.php').

Wszystkie domeny są na jednym systemie plików, każda domena pod innym IP.

Wywołuję kolejno:
dupelek.pl/slave.php
kuperek.pl/slave.php
cycul.pl/slave.php

Zaglądam do pliku logu i widzę:
kuperek.pl - 11.11.11.11
cycul.pl - 11.11.11.11
zadek.pl - 11.11.11.11

I teraz pytanie na jakim adresie to się wykonało (mam wrażenie ze na zadek.pl) i jak zrobić żeby wykonywało się na "slejwach".
Chodzi o to żeby mieć kod w jednym miejscu do modyfikacji, ale żebym mógł go wywoływać z różnych lokalizacji tak żeby wykonywał się z nich, a nie żeby były tylko zaciągane wyniki jego działania.

Mam nadzieje, że trochę rozjaśniłem.
!*!
I dobrze się wykonuje, serwer_addr podaje IP serwera, a nie domeny. Może któraś z opcji Ci podpasuje http://pl2.php.net/manual/en/reserved.variables.server.php

A pliki przenieś do głównej struktury może, a nie odwołujesz się z innego katalogu domeny.
grasnal
Dzieki za info.

Clue programu jest to aby ktoś potwierdził lub zdementował czy moja metoda jest dobra ponieważ żadna inna nie przychodzi mi do głowy, a to niedobrze bo zazwyczaj da się na kilka sposobów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.