Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql][php] Propel - błąd przy wykonywanie polecenia -symfony propel-build-schema
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
slimocb
Witam

Na wstępie chciałem powiedzieć wszystkim "cześć" gdyż jest to mój pierwszy post na forum. Aktualnie przerabiam książkę "PHP5 - Programowanie z wykorzystanie Symfony framework". Ciekawą rzeczą jakiej się z niej dowiedziałem jest to, że framework udostępnia narzędzie propel. Po utworzeniu bazy danych powinno ono pobrać z niej dane tabel i utworzyć z nich klasy. Jednak przy wykonaniu komendy " ./symfony propel-build-schema " wywala mi błąd :

Kod
propel    Running "reverse" phing task
[propel-schema-reverse] There was an error building XML from metadata: could not find driver

Some problems occurred when executing the task:                                                  
    If the exception message is not clear enough, read the output of the task for more information

Z tego co do tej pory udało mi się wygooglać to podobno brakowało mi biblioteki "PDO" . Jednak phpinfo() mów, że mam ją zainstalowaną a próby dogrywania jakichkolwiek plików i podawania ich ścieżki również kończyły się informacją, że podana biblioteka jest już załadowana.

Zamieszczam zawartość pliku propel.ini

Kod
propel.targetPackage       = lib.model
propel.packageObjectModel  = true
propel.project             = sf_sandbox
propel.database            = mysql
propel.database.driver     = mysql
propel.database.url        = mysql://slimocb:xxx@localhost/aktualnosci
propel.database.create.url = mysql://slimocb:xxx@localhost/
propel.database.user       = slimocb
propel.database.password   = xxx

; mysql options
propel.mysql.tableType     = InnoDB

propel.addVendorInfo       = true
propel.addGenericAccessors = true
propel.addGenericMutators  = true
propel.addTimeStamp        = true
propel.addValidators       = false

propel.useDateTimeClass       = true
propel.defaultTimeStampFormat = Y-m-d H:i:s
propel.defaultTimeFormat      = H:i:s
propel.defaultDateFormat      = Y-m-d

propel.schema.validate        = false
propel.samePhpName            = false
propel.disableIdentifierQuoting     = false
propel.emulateForeignKeyConstraints = true

; directories
propel.home                    = .
propel.output.dir              = /opt/lampp/htdocs/sf_sandbox
propel.schema.dir              = ${propel.output.dir}/config
propel.conf.dir                = ${propel.output.dir}/config
propel.phpconf.dir             = ${propel.output.dir}/config
propel.sql.dir                 = ${propel.output.dir}/data/sql
propel.runtime.conf.file       = runtime-conf.xml
propel.php.dir                 = ${propel.output.dir}
propel.default.schema.basename = schema
propel.datadump.mapper.from    = *schema.xml
propel.datadump.mapper.to      = *data.xml

; builder settings
propel.builder.peer.class              = plugins.sfPropelPlugin.lib.builder.SfPeerBuilder
propel.builder.object.class            = plugins.sfPropelPlugin.lib.builder.SfObjectBuilder
propel.builder.objectstub.class        = plugins.sfPropelPlugin.lib.builder.SfExtensionObjectBuilder
propel.builder.peerstub.class          = plugins.sfPropelPlugin.lib.builder.SfExtensionPeerBuilder
propel.builder.objectmultiextend.class = plugins.sfPropelPlugin.lib.builder.SfMultiExtendObjectBuilder
propel.builder.mapbuilder.class        = plugins.sfPropelPlugin.lib.builder.SfMapBuilderBuilder

propel.builder.addIncludes  = false
propel.builder.addComments  = true
propel.builder.addBehaviors = true

Wszystko ustawiałem wg instrukcji zamieszczonych w książce. Googlanie na temat tego pliku nie przyniosło, zbyt wielu nowości.

Dodam, że korzystam z systemu operacyjnego Ubuntu 11.04 i pakietu XAMPP. Jeżeli ktoś miał podobny problem lub wie jak go rozwiązać to proszę o pomoc. Będę wdzięczny .

ActivePlayer
a masz rozszerzenie pdo_mysql?
slimocb
Tak , mam to rozszerzenie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.