Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Debugowanie a zmienne statyczne klas
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
przemoz
Na wstępie, witam wszystkich serdecznie!

Krotko bawię się PHP i trochę utknąłem podczas debugowania skryptu z klasą zawierającą zmienne statyczne.
Okazuje się że zarówno Eclipse, jak i Netbeans nie wyświetlają wartości tych zmiennych (statycznych). Dodam dla jasności, że chodzi o PHP 5.3 i xdebug (2.1.2) - zresztą podobnie jest po zainstalowaniu najnowszego Zend Studio i Zend Servera 5.3.

Najwyraźniej nie jestem sam -> problem został poruszony na forum Zend i eclipse w konteście xdebug - niestety rozwiązania nie znalazłem. Stąd moje pytanie - w jaki sposób to przeskoczyć, tak aby rozsądnie móc obserwować wartości zmiennych statycznych podczas debugowania kodu?

Oczywiście, najlepsze byłoby rozwiązanie bez konieczności ingerencji w kod.

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
ViX
Jeśli nie znajdziesz lepszego sposobu to co jakiś kawałek kodu wrzuć sobie funkcję get_defined_vars().
Wadą tego rozwiązania jest odczyt wyników na samym końcu, a nie podczas krokowego wykonywania kodu...
darko
Jest kilka rozwiązań:
1. "najedź" myszą podczas debugowania kodu na zmienną statyczną, a pokaże się chmurka jej aktualną wartością.
2. w zakładce Expressions->Add Watch Expression i i wpisz nazwę zmiennej, której wartość chcesz obserwować.
przemoz
@darko

Ad1. Pierwszy pomysł u mnie w eclipse (Version: Helios Release 20100617-1415) nie działa - wyświetla się jedynie nazwa zmiennej ze znakiem "=" i puste pole. Co więcej w zakładce Variables zmienna ma wartość <Uninitialized>.
Ad2. Działa idealnie.

Dzięki za pomoc.

--------

Okazuje się jednak, że nie jest aż tak dobrze...

Niby wszystko jest Ok - przy prostych klasach - ale gdy pojawiają się spore ilości kodu, apache się wysypuje i kończy się debugowanie.

Jeżeli ktoś ma pomysł, ewentualnie skonfigurowane środowisko programistyczne pod Windozą i podczas debugowania zmiennych statycznych klas ma dostęp do ich wartości, to prosiłbym o co? gdzie? i jak?

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.