Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Formatwanie listy<li> za pomocą css
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rid
Witam,chciałbym się zapytać czy jest możliwość sformatowania za pomocą styli css ,atrybutu square[kwadrat] w liście,tak aby był większy??

Ok,już się dowiedziałem-da rady nawet w dość łatwy sposób graduated.gif
phpion
Raduje nas Twoje szczęście, ale wypadałoby podzielić się rozwiązaniem. Ktoś będzie miał podobny problem, znajdzie ten temat, ale dowie się tylko tyle, że można zrobić to w dość łatwy sposób. Rozumiem, że gdybyś otrzymał podobną odpowiedź byłaby ona wystarczająca.
Rid
Czekałem,czy ktoś się zainteresuje tematem,jakby ktoś się nie zainteresował to bym nie napisał wink.gif.Tak więc
W css deklarujemy 2 klasy jeden do diva drugi do tagu li.

1. .MojDiv{
  2. font-size:medium;
  3. color:#000000;
  4. }
  5. LI.MojLi{
  6. list-style: square inside; color:#00FFFF;font-size:xx-large;
  7. }

Potem w html robimy:
  1. <ul>
  2. <li class="MojLi"><div class="MojDiv">Jakiś tekst</div></li>
  3. <li class="MojLi"><div class="MojDiv">Jakiś inny tekst</div></li>
  4. </ul>
CuteOne
gdyby to jeszcze było poprawne od strony.. w3 ;P
Rid
A mógłbyś,powiedzieć co nie jest według standardów,bo właśnie patrze i nie mogę się doszukać.
Przejechałem CSS'a walidatorem ze strony http://jigsaw.w3.org/css-validator i okazał się prawidłowy.
phpion
A co z poprawnością kodu HTML?
Rid
U mnie wydaje się być wporządku,robię w doctype xhtml 1.0 strict dtd,tak więc jakby było coś nie tak ,to VS2010 podkreśliłby na zielono z wiadomością depraced.
CuteOne
W3 nie wywalił błędów?? aż dziw bierze bo z tego co pamiętam listowanie bloków jest niepoprawne.
Rid
Może to ,zależy od doctype,hmm ja mam strict(nie renderuje elementy typu depraced),więc choć powinno mi jakiś błąd wskazać a tu nic ,i działa aż miło cool.gif.
Cytat
3 nie wywalił błędów?? aż dziw bierze bo z tego co pamiętam listowanie bloków jest niepoprawne

Być może,za pomocą stylów CSS można to zrobić,a nie można używać jako atrybutów w tagu li.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.