ja odpowiem troche nietypowo...
sciagnij sobie c++ buildiera z www.borland.com (jakies 160M) i bedziesz mial 60 czy 90 dni na nauke tego srodowiska - zrobionych w ten sposob programow niestety nie mozesz rozpowszechniac, ale mozesz sam uzywac, jesli ci sie spodoba i bedziesz chcial sie nim dluzej pobawic lub masz modem i nie bardzo mozesz sciagac tak duzy plik to jak mnie ladnie poprosisz to wysle ci plytke z personal edition (wersja 3.0 - ale nie zrazaj sie - tak naprawde nie wiele sie rozni od najnowszej.. tzn nie dla poczatkujacego

)... jestem prawie pewien ze gdzies ja ostatnio u siebie widzialem - niestety dalej programu nie bedzie ci wolno rozpowszechniac, ale przyn zniknie ograniczenie czasowe

taki program bylby calkiem zabawnym sposobem na nauke programowania w buildierze.. albo innym srodowisku rad, fe. delphi (jakby co tez mam plytke z PE - tym razem najnowsza wersja

), potem sam mozesz zdecydowac co chcesz pisac i czego sie uczyc - czy zostac przy rad'ach czy przesiasc sie na konsole
... to tak moja rada.. moze troche OT, ale po pierwsze sam wspomniales o nauce programowania w c (BTW NIE polecam nauki c - lepiej odrazu zaczac od c++, zeby nie robic sobie niepotrzebnych nawykow

), a po drugie badz co badz to hyde park

a i jeszcze jedno... jak juz zaczniesz na powaznie myslec o programowaniu w c++ to bedziesz musial zmodyfikowac programik... dlaczego? ano dlatego ze 24 przerwy na dobe to troche za duzo