po kilku tygodniach usiadłem żeby zmodyfikowac kilka rzeczy na mojej
stronie która do tej pory była kompletnie nie zabezpieczona i napotkałem problem z którym ni jak nie potrafię sobie poradzić.
Otóż:
Logowanie odbywa sie za pomocą formularza przesyłającego zapytanie MySQL, sprawdza poprawność loginu i hasła (szyfrowane md5)
potem sprawdza zwróconą wartość i pozwala iść dalej.
Oczywiście na brak jakichkolwiek zabezpieczeń wystarczy zapamiętać adres kolejnej strony żeby ominąć logowanie.
Dzieci mogę tak nabrać ale nie kogoś kto coś na ten temat wie. W związku z tym chciałem dołożyć sesje i sprawdzanie czy osobnik uprawniony jest zalogowany czy nie a jeśli nie to "WON" spowrotem do index.php. I tak oto chciałem sobie to rozwiązać, ale niestety nie chce mi to działać.
Wobec powyższego proszę o podpowiedź w którym miejscu popełniłem błąd i jak go naprawić.
Druga kwestia to co zrobić (co dodać w nagłówkach kolejnych podstron żeby sprawdzany był status usera/ zalogowany czy nie)żeby osoba niezalogowana nawet jeśli zna nazwe kolejnej strony np: wybór.php po wpisaniu w linii adresu jeśli nie zalogowany wywalany był do strony logowania?
HILFE, HELP, POMOCY
poniżej przedstawiam moją wersję jak zwykle skopaną przez brak wiedzy

<?php // ob_start(); $username = $_POST['username']; $password = $_POST['password']; $query = "SELECT * FROM users WHERE username = '$_POST[username]' AND hashed_password = '$hashed_password' LIMIT 1"; $_SESSION['zalogowany'] = true; } else { $_SESSION['zalogowany'] = false; echo '<div style="button" align="center" id="radar"><form action="index.php"><button></br><h4>User name/password combination incorrect.<br />Please make sure</br>your caps lock is off and try again!</h4></br><h8>click Login</h8></button></div>'; } } ?>
Pozdrawiam phpamator