Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][MySQL][PHP]Ograniczenie bazy mysql i katalogu z danymi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
charles110
Witam,
Chce zrobić ograniczenie w przypadku gdy użytkownik wykorzysta odpowiedni rozmiar np 1gb (w sumie baza + katalog) pojawi się komunikat ze przekroczono dostępny limit. Nie wiem do końca jak ugryźć ten temat więc zwracam się z prośba tutaj o pomoc.
Pozdrawiam
jarmiar
Opisz coś więcej jak to ma wygladać, bo tak to nie jestem w stanie podsunąć Ci żadnego pomysłu
charles110
Chce zrobić limit dla dodawanych danych do bazy. Np Kowalski może wprowadzić dane które beda ważyły 10MB i po przekroczeniu tego limitu wyrzuca komunikat o przekroczeniu limitu. Myslalem zeby to zrobic w PHP ale nie do konca wiem od czego zaczac..
jarmiar
pobierasz dane z bazy , potem jak masz je w zmiennej np $data

robisz :

1. $len = strlen ( $data );
  2. //przeliczasz ilość znaków szacunkowo na bajty

potem robisz warunek i wywalasz komunikat jesli bedzie więcej niz 10mb

od razu ci mowie ze to rozwiązanie jest okropnie niskowydajne, więc raczej średnio to widze w przypadku duzego projektu
funky_php
Pierwszy wynik z Google dla pytania "mysql quota"

http://www.cyberciti.biz/tips/linux-unix-s...ase-quotas.html

Powodzenia.

F.
charles110
Ok ale to jest pod linuxa... A jak zliczyć wielkosc 2 katalogow i ich podkatalogow i w przypadku przekroczenia danej wielkosci wyrzucic komunikat?
Mam tutaj przyklad jak sprawdzić rozmiar pliku tylko jak teraz nałożyć teraz ograniczenie gdy plik jest wiekszy niż 10MB to "Bład"
Kod
<?php

// wyświetli np. jakisplik.txt: 1024 bajtów

$filename = 'jakisplik.txt';
echo $filename . ': ' . filesize($filename) . ' bajtów';

?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.