Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][JavaScript]Od czego zacząć ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maniek1313
Witam chciałbym się nauczyć programować strony internetowe w języku javascript i ajax tylko nie wiem od czego zacząć. Html, css, php już znam.
CuteOne
google -> js tutorial/poradnik/dla zielonych itp. itd

to samo z ajaxem

ps. na razie omijaj z daleka biblioteki typu jquery
drozdii07
Dlaczego ma omijać jQuery ?
CuteOne
Na wszystko jest odpowiednia pora... najpierw podstawy potem biblioteki.
drozdii07
Źle przeczytałem i myślałem, że tylko o AJAX chodzi, a AJAX z jQuery jest o wiele łatwiejszy wink.gif
Rid
Cytat
na razie omijaj z daleka biblioteki typu jquery

Ohoh jquery idzie pojąć łatwiej niż js-jest językiem bogatszym niż js,myślę ,że od niego należałoby zacząć naukę.
Skomplikowane procedury należy już pisać w js dlatego bez js się nie obejdzie.Myślę żebyś zaczął naukę od jq a potem rozwinął umiejętności o js.Chyba tak będzie prościej.
drozdii07
To tak jakbyś się najpierw uczył pisać, a dopiero później poznał alfabet.. Bez przesady trzeba znać chociaż trochę JS żeby brać się za biblioteki
Crozin
@Rid: Jesteś wręcz książkowym przykładem dlaczego początkującym należy zabraniać bawienia się z jQuery na początku. Nie potrafisz odróżnić języka od biblioteki napisanej w danym języku.
nospor
@Rid jQuery nie jest żadnym językiem a jest poprostu biblioteką js. A już napewno nie jest bogatszy od js.
Na pewno trzeba znać podstawy js, ale osobiście nie widzę sensu bujać się przykładowo z czystym js, żeby używać AJAX. To akurat totalny bezsens i lepiej zaprząc tu właśnie np. jQuery
Maniek1313
A mógłby ktoś podać link do konkrętnej strony lub video kursu questionmark.gif
Eldiane
Cytat(Maniek1313 @ 21.09.2011, 17:47:15 ) *
Witam chciałbym się nauczyć programować strony internetowe w języku javascript i ajax tylko nie wiem od czego zacząć. Html, css, php już znam.

AJAX - Asynchronous JavaScript and XML

Jeżeli chcesz poznać TECHNOLOGIĘ AJAX to musisz umieć Javascript smile.gif AJAX to nic innego jak jeden obiekt PHP (XmlHttpRequest), javascript, json/xml/mysql/txt (chodź na końcu występuje XML, plik wcale nie musi być zapisany w takim rodzaju rozszerzeniu) =]

Fajna książka o technologii AJAX to "AJAX i PHP tworzenie interaktywnych aplikacji internetowych", możesz poszukać

Co do biblioteki jquery, ja najpierw wolałem przyswoić chodź podstawy technologii AJAX żeby wiedzieć co z czym się je w jquery, ale to już pozostawiam twojej ocenie co bardziej się opłaca
!*!
@up ... następny... ajax technologią wacko.gif ... a piramidy budowali kosmici?
Cytat(Eldiane @ 22.09.2011, 18:11:28 ) *
AJAX to nic innego jak jeden obiekt PHP (XmlHttpRequest) ,,, json/xml/mysql/txt

O losie... Zamilcz Waść... Ale z ciekawości zapytam, gdzie w XHR masz mysql?

Maniek1313 - zacznij od jakiegoś kursu javascript, aby wiedzieć mniej więcej jak to działa, następnie przeczytaj dokumentacje jquery jest wszytko b.dobrze opisane
Eldiane
pisząc mysql mialem na mysli baze danych, nie chodzilo oto ze wchodzi ona w obiekt xhr lecz jest elementem ajax'a
Maniek1313
Dzięki wszystkim za pomoc.
darko
Cytat(Eldiane @ 22.09.2011, 18:36:31 ) *
pisząc mysql mialem na mysli baze danych, nie chodzilo oto ze wchodzi ona w obiekt xhr lecz jest elementem ajax'a

withstupidsmiley.gif MySql elementem ajax'a? Ha hahaha hahaha. Jeśli to był żart, to kiepski. sekret.gif MySql to system zarządzania relacyjnymi bazami danych i nie ma nic wspólnego z ajaxem.
everth
Ajax to istny cud.

Konkretna odpowiedź - bierz jQuery i się po prostu ucz. Nie da się używać pierwszego nie znając JSa co nie znaczy że znając jQuery automatycznie poznajemy wszystkie możliwości tego języka. Najbliższy przykład z brzegu - można zacząć pisać programy okienkowe w C++ korzystając z WinAPI ale też można od razu sięgnąć po Qt/GTK. Mniej nerwów, lepsza nauka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.