epeaxx
28.09.2011, 17:34:34
Witam, planuję przepisać pewną stronę na język HTML5 i CSS3 lecz w tym momencie nasuwa mi się jeden problem. Otóż strona jest nastawiona typowo na zarobek i nie ma możliwości, aby komuś nie działała a jak dobrze wiemy, dużo osób nadal korzysta z nieaktualnych wersji przeglądarek, które nie obsługują HTML5 i CSS3. Poszukuję gotowego rozwiązania, które w przypadku przeglądarki bez obsługi wcześniej wymienionych technologii będą wyświetlały komunikat wraz z likami do wszystkich zgodnych ze stroną przeglądarek. Jeżeli nikt nie zna czegoś co rozwiąże mój problem to może ktoś ma spis wszystkich wartości przeglądarek, które nie obsługują HTML5 i CSS3 HTTP_USER_AGENT z tablicy $_SERVER.
CuteOne
28.09.2011, 17:54:49
kilas88
28.09.2011, 19:32:30
Nie wykrywasz wersji przeglądarki by sprawdzić co obsługuje, a czego nie - zamiast tego używasz
Modernizr do sprawdzenia czy konkretna technologia jest obsługiwana przez klienta, a jeśli nie jest to przy pomocy np.
yepnope.js wykrywasz i stosujesz
browser polyfills.
epeaxx
28.09.2011, 19:43:07
Ok, dzięki za pomoc. Nie pomyślałem nawet o rozwiązaniu wykrywania obsługiwanych elementów HTML5 i CSS3 i cały czas skupiałem się na znalezieniu skryptu sprawdzającego wersję przeglądarki i podejmującego odpowiednie działania przy każdej z nich. Jeszcze raz dzięki za pomoc, temat do zamknięcia.