Witam

Komunikuję się z serwerami Allegro za pomocą WebAPI i szukam pewnego rozwiązania

Mianowicie:

Z API na serwerze komunikuje się kilka plików, z jednego adresu IP także na wywołania mam nałożony limit od Allegro ale ostatnio można powiedzieć że go nie przestrzegam, kilka skryptów komunikuje się (znacznie mniej zapytań) z innego serwera ale tam mamy inny adres IP także inna bajka

Limity Allegro:
2100 wywołań na minutę (tu nie do końca jasne jest czy suma ta liczona jest dla bieżącej minuty czy dla poprzednich 60 sek od teraz)
Limit dla wywołań w ciągu sekundy - wartość nieznana

Chciałbym gdzieś to zliczać i nie przekraczać tych limitów gdyż generuje to straty.

Baza danych raczej odpada, chociaż byłoby to chyba najszybsze rozwiązanie ale dołożenie około 5 tyś zapytań INSERT i drugie tyle SELECT / h nie ma większego sensu dla takich danych

Kombinowałem z komendą grep pod linuxem: (rozwiązanie działa gdyby Allegro sumowało zapytania z bieżącej minuty)
Podczas wywoływania zapytań zapisywałem do pliku datę wywołania w postaci np. "2011-10-06 12:12:43"
I następnie wywoływałem
  1. grep -a '2011-10-06 12:12:[0-9+]' plik

I sumowałem liczbę zwróconych wiersz i otrzymywałem ilość wykonanych zapytań w bieżącej minucie

Czy ma ktoś pomysł na sumować ilość wywołań z ostatniej minuty, najlepiej pracując na plikach. Ważne jest aby wszystkie pliki działające w danym czasie miały do tych danych dostęp.

Przyjmijmy iż mamy czas 2011-10-06 12:12:05 i chciałbym aby zostały zsumowane dane od 2011-10-06 12:11:04 - 2011-10-06 12:12:04