Mam taki problem próbuję uruchomić acl w w cakephp i szczerze mówiąc nie chce mi to działać.
Wszystko robiłem zgodnie z tutorialem na stronie cakea heh.
Problem polega na tym ,że doszedłem do momentu logowania. Skrypt ładnie uwierzytelnia i przepuszcza tyko stworzonych userów, jednak mają oni dostęp do wszystkich metod.
ACO stworzyłem w ten sposób z lini poleceń
cake acl create aco root controllers
Rozumiem że odnosi się ona do wszystkich kontrolerów.
Zależy mi na tym żeby userzy z grupy 1 mieli uprawnienia do wszystkiego a z drugiej tylko do wybranych metod.
Tutaj app_controller
class AppController extends Controller { function beforeFilter() { function beforeFilter() { //Configure AuthComponent $this->Auth->actionPath = 'controllers/'; $this->Auth->authorize = 'controller'; } }
Uprawnienia nadawałem tym skryptem
function initDB() { $group = & $this->User->Group; //Allow admins to everything $group->id = 1; $this->Acl->allow($group, 'controllers'); $group->id = 2; $this->Acl->deny($group, 'controllers'); $this->Acl->allow($group, 'controllers/Pages/display'); $this->Acl->allow($group, 'controllers/view/add'); exit; }
W tym momencie do strony trzeba się logować tak jak chce ,ale czy to jest user grupy 1 czy grupy 2 mają dostęp do wszystkich metod.