Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] agatakarczewska.eu - fotografia
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Lejto
Witajcie, zrobiłem jakiś czas temu stronę mojej znajomej, która zajmuję się fotografią.
Proszę o małą ocenę. Planuje zmienić sam silnik strony, ponieważ przy większej ilości zdjęć wolno się ładuje.

http://agatakarczewska.eu/

Pozdrawiam

Korab
  • Masz ogromną ilość plików JS dołączonych do strony - zrzuć je wszystkie do jednego albo dwóch, i w ogóle zminimalizuj ilość kodu - jest go (jak podaje Google Page Speed - http://pagespeed.googlelabs.com/pagespeed/...rsingJavaScript) ok. 750 KB. To dużo.
  • Po wybraniu miniaturki w menu dobrze byłoby zostawić ją podświetloną.
  • Przy wyświetlaniu zdjęć złym - przynajmniej w mojej opinii - pomysłem jest nakładanie się loga, menu językowego i ikonki Google Plus na zdjęcie.
  • Niektóre zdjęcia mają KOSZMARNĄ jakość, która nie może być uzasadniona małym rozmiarem.
  • Na samym początku trudno wyłapać pasek przewijania miniatur, zwłaszcza, że przewijanie kółkiem nie działa.
  • Design formularza kontaktowego jest średni (pomijając w ogóle fakt zrobienia go na tabeli), a captcha jest MASAKRYCZNA - poczytaj ten artykuł.
  • Wtyczka Facebookowa jest denerwująca i wchodzi na zdjęcie.

A poza tym strona mi się podoba smile.gif Ma fajny klimat (zepsuty zdeka wtyczkami społecznościowymi).
Lejto
ok, poprawie twoje uwagi, a google plus chyba wywalę, albo wstawie gdzie indziej
erix
Cytat
Na samym początku trudno wyłapać pasek przewijania miniatur, zwłaszcza, że przewijanie kółkiem nie działa.

Problemem jest odwrócony kontrast kolorów paska przewijania. I za zablokowanie kółka w myszy powinieneś oberwać. tongue.gif
greg.paw.90
W poradniku na podstawie którego stronę stworzyłeś lepiej to działa:
http://tympanus.net/Tutorials/MovingBoxesContent/

Ogólnie autor Tutoriala miał fajny pomysł smile.gif
ShadowD
Jeśli się sugerowałeś linkiem który przedstawił kolega wyżej, a wszystkie znaki na niebie o tym mówią, może po prostu postaw sobie jego dzieło z "idealne" i napraw wszystko co się krzaczy.

U niego przewijanie działa w 100%
Prostokąt na treść ma takie samo pole jak i kwadraky które go budują
Form w kontakt nie wygląda jak oszołom i nie pa poziomych pasków
Zdjęcie ma milion razy lepszą jakość

Tak poza tym czy uważasz, że kopiowanie kogoś pracy jest fajne?

Ps. Jestem ciekaw czy kod odpowiedzialny za to menu jest plugiem czy po prostu na pałę przeniesiony z tamtej strony w dodatku nieudolnie?
Lejto
Wiem, wiem. Muszę sporo poprawek wprowadzić. To był tutorial z możliwością wykorzystania, więc wykorzystałem go do tej strony. Jeżeli chodzi o jakość zdjęć to jest problem taki, że wszystkie zdjęcia ładują się od razu po włączeniu strony, jak miałem lepszą jakość zdjęcia to strona długo się ładowała, albo zastosuje jakieś kolejkowe ładowanie, ogólnie to chyba zrobię nową stronę o podobnym klimacie i innym silniku.

Witajcie, prowadzę prace nad poprawkami strony, mam pytanie odnośnie ładowania galerii, chce dać zdjęcia w lepszej jakości ale spowoduje to dłuższe ładowanie samej strony, jak mogę wykorzystać jquery aby zdjęcie ładowały mi się po załadowaniu strony? Albo kolejne zdjęcia będą się ładowały po przesunięciu suwaka?
by_ikar
Zdjęcia na tej stronie: http://tympanus.net/Tutorials/MovingBoxesContent/ nie są duże, bo mają max po 60-80kb, tylko one są odpowiednio rozciągane, a druga sprawa to nakładane na nie jest pattern, dzięki czemu przy powiększeniu nie widać spadku jakości. No i dodatkowo zdjęcia wszystkie, które są w pierwowzorze, są w odcieni szarości (czyt czarno-białe) dzięki czemu ich rozmiar jeszcze dodatkowo spada.

PS reCaptch chyba nie tylko mnie irytuje, ale niestety jest straszny.. I bardziej jest uciążliwy niż pomocny (został już kilka razy złamany).
Lejto
dlatego szukam rozwiązania aby zdjęcia ładowały się w tle
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.