Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]Przypisanie produktu do wielu kategorii + sortowanie wyników
Forum PHP.pl > Forum > PHP
RubiX
Witam,
Piszę skrypt sklepu internetowego i natrafiłem na taki problem, otóż chcę przypisać 1 produkt do kilku kategorii.
Wiem (chyba jak to zrobić) że stworzę nową tabelę i tam będę przypisywał (id, id_kategorii, id_produktu) produkt do kategorii, wiem też jak to później pobrać ale nie mam pojęcia jak posortować np według ceny albo nazwy.
Otóż pobiorę z danej kategorii id produktu ale później następnym zapytaniem odwołam się do tabeli produktu żeby pobrać nazwę cenę i resztę danych.

Czy da się to jakoś zrobić żeby sortować te dane, czy może powinienem jakoś inaczej przypisywać produkty do kategorii. questionmark.gif

Proszę o pomoc wiem że jakoś to da się zrobić bo sklepy internetowe to mają, lecz ja nie mam pojęcia jak to jest rozwiązane sad.gif
r4xz
tabela na kategorie i produkt - jak najbardziej trafna, tylko po co najpierw z niej pobierać id produktów, a potem ich dane? pobierz od razu wszystkie produkty które pasują do danej kategorii i posortuj. w skrócie - poczytaj więcej o sql wink.gif
RubiX
No dobrze wiem że mam pobrać od razu wszystkie produkty ale pobiorę najpierw wszystkie id produktu z tej tabeli a dopiero do każdego id będę pobierał nazwę i cenę, robie to później już po pobraniu wszystkich id to jak mam posortować po cenie ? jak pobierając wszystkie id do danej kategorii mogę posortować tylko po id_produktu...
CuteOne
Poczytaj o JOIN
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.