Poki co zanim zaczne implementowac cokolwiek chcialem zapytac sie jak to najlepiej zrobic.
Klase do obslugi acl juz mam brakuje mi tylko ogolnego logowania.
Nie jest to w mvc/mvp bo sam form builider i admin generator generuja kod html na podstawie duzo czynnikow a z poczatku "projekt" mial byc komponentem do mojego fw, jednak przeportowalem to tak zeby dzialalo nie zaleznie od "srodowiska".
A wiec logowanie ma byc elastyczne w sensie ze ma umozliwiac generalny schemat logowania ale oprocz tego zeby mozna bylo napisac swoj wlasny sterownik autoryzacji...inna struktura tabeli/inna baza/pliki i co jeszcze mozna wymyslec wazne zeby wszystko opieralo sie na wspolnym "api"(interfejsach) i zwracalo w porzadany sposob z tablica acl.
Pomyslalem zeby tez byla generalna klasa User ktora udostepnialaby o nim informacje, ustawiala pewne dane, zeby byla takim ogolnem kontenerem na obiekt typu User.
Mam tylko dylemat czy oprzec to na interfejsach czy tez na klasie abstrakyjnej lub na tej ostatniej(bazowa funkcjonalnosc) z domieszka interfejsow.
Hehe takie gdybanie...
<?php interface IUser { public function get_by_id($id); public function get_by_login($login); public function get_login(); public function get_role(); public function get_ip(); public function get_time(); public function set_login($login); public function set_password($pwd); public function set_id($id); public function set_hash($hash); } ?>
Myslalem o takim czyms prosze nie zwracac uwagi na nazwy metod (rzucilem tak na szybko idea i ich standard !sic CamelCase) gdzie glowna klasa wczytywala by sterownik ktory musialby implementowac ten interfejs.Czy jest to spojne?Do tej pory nie mialem problemow z implementacja ale jakos Obsluga uzytkownika chce zeby byla napisana dobrze.
To samo jest chodzi o klase Auth czyli interfejs,glowna klasa i sterownik(czy adapter jak to chcecie nazwac).
Jak wy to zalatwiacie?Fajnie by bylo gdyby odp byly razem z kawalkami kodu czy cos