Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd przy wylogowywaniu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
IIFF
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'xxx'@'localhost' (using password: NIE) in /home/xxx/domains/xxx.pl/public_html/index.php on line 18

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/xxx/domains/xxx.pl/public_html/index.php on line 18

Pokazuje to się na stronie "wyloguj=tak"(po kliknięciu wyloguj), to wyżej wymieniona 18 linijka.

1. if(@$_GET['wyloguj']=='tak')
  2. {
  3. $uo_de_2=mysql_query("DELETE FROM users_online WHERE login = '".$_SESSION['login']."'");
  4. echo "Zostałeś wylogowany";
  5. echo "<br>";
  6. echo "<a href=\"logowanie.php\">Zaloguj się</a>";

Czy dobrze rozumiem to zapytanie usuwa loginz tabeli users_online? Nie mam takiej tabeli i nie powiedziano mi by ją stworzyć, czy to błąd?

Czy błąd może być całkiem gdzie indziej?
nospor
No przecież masz napisane:
Access denied for user 'xxx'@'localhost'
IIFF
Łał, tyle wiem smile.gif Ale jak to naprawić?
fr33d0m
Połączyć się z bazą danych:
http://php.net/manual/en/function.mysql-connect.php
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP
Cytat
Czy dobrze rozumiem to zapytanie usuwa loginz tabeli users_online? Nie mam takiej tabeli i nie powiedziano mi by ją stworzyć, czy to błąd?

jak przeczytasz to się dowiesz: http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Projekt_bazy_danych
IIFF
Bardzo zabawny jesteś...

Dla wszystkich którzy chcą pomóc a nie tylko pisać bzdury: Z bazą łączy na wszystkich podstronach oprócz momentu gdy chcę się wylogować - wtedy wyskakują te błędy.

Cytat(IIFF @ 13.10.2011, 14:08:14 ) *

Bo użytkowników mam w tabeli users, to jedyna tabela z użytkownikami.

PS: Dlaczego jest napisane: 'using password: NIE' jeśli używam hasła(pliki są na virtualu, nie na localhoscie)
nospor
Widać nie używasz. Może masz inne połączenie, może zmienne do połączenia nie są widocznie. NIe wiem, nie wróże z fusów. Sprawdź dokładnie.
Jak mysql ci mowi, że access denied i ze nie ma hasła, znaczy ze tak jest.
crocodillo
Trochę nie na temat, to nie jest oczywiście powód tego błędu, ale po wywołaniu session_unset(), czyszczona jest tablica $_SESSION, a Ty po wywołaniu session_unset() dalej korzystasz z $_SESSION
IIFF
Cytat(nospor @ 13.10.2011, 16:47:31 ) *
Widać nie używasz.

To dlaczego inne podstrony działają cały czas, a gdy zmienię hasło w pliku przestają działać? (i nic dziwnego!) ale dlaczego mówisz że nie używam, o jakie hasło Ci chodzi?

Dobra mniejsza o to, chce wiedzieć tylko co byście mi doradzili z tym całym problemem, jak go rozwiązać?
nospor
Przecież już ci poradziłem:
Cytat
Sprawdź dokładnie.

Może dla tej strony źle używasz połączenia, może zmienne nie istnieją.
greycoffey
Nie lubię ludzi takich jak ty. Zwracasz się o pomoc, a następnie uważasz, że sam wiesz lepiej a my mamy wywróżyć ci sposób na rozwiązanie problemu.
fr33d0m
@greycoffey, uważaj bo nazwie Cię zabawnym jerry.gif

Pokaż jak łączysz się z bazą, najlepiej wstaw kod z całego pliku - nie podkradniemy i nie wykorzystamy Twojego kodu, spokojnie. ^^
Ges
Idąc za Twoim stylem kodowania:

Skoro masz @$_GET[''] to zrob tez @mysql_query smile.gif i bedzie po errorze
askone
Ciekawy problem smile.gif

Osobiście widzę, iż masz nie jeden a co najmniej kilka problemów:
  1. korzystasz ze zmiennych sesyjnych już po ich usunięciu
  2. chcesz usunąć coś z tabeli, której jak mówisz nie masz w ogóle zdefiniowanej
  3. skoro chcesz coś usunąć to zapewne w innym miejscu coś tam próbujesz dodać - poszukaj bo i tam pewnie masz błąd

Cytat
Skoro masz @$_GET[''] to zrob tez @mysql_query i bedzie po errorze

Nie polecam takiego rozwiązania - przyczynę błędu należy usunąć a nie ją tylko maskować...

Pozdrawiam
Ges
Cytat(askone @ 14.10.2011, 12:37:49 ) *
Nie polecam takiego rozwiązania - przyczynę błędu należy usunąć a nie ją tylko maskować...

To mialo byc ironiczne biggrin.gif

Poza tym zalozyl temat w ktorym pisze

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'xxx'@'localhost' (using password: NIE) in /home/xxx/domains/xxx.pl/public_html/index.php on line 18

a nie pokazuje gdzie i kiedy wywoluje mysql_connecta - wiec jak mamy pomoc ? tongue.gif
Problem z sesja to osobny temat moim zdaniem.
vee
Błędy które zacytowałeś jednoznacznie wskazują na błędne dane do logowania do DB - sprawdź 10 razy. No cudów nie ma. Jeżeli masz jakiś wspólny plik, w którym jest zawarte logowanie do DB - sprawdź czy przypadkiem nie dołączasz starej wersji pliku (np. zmieniłeś w międzyczasie nazwę tego pliku?). Jeśli dołączany plik korzysta z konfiguracji - sprawdź czy ona jest w poprawny sposób załadowana.

Najlepiej to wklej miejsce, w którym się logujesz do DB.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.