Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyświetlanie danych z MySql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
djjbenus
Czy jest możliwość wyświetlania pojedyńczo komórek tabel MySql?
Fifi209
Tak jest.
djjbenus
Cytat(Fifi209 @ 14.10.2011, 17:17:48 ) *
Tak jest.

A jesteś w stanie przybliżyć mi na jakiej zasadzie?
Fifi209
Bo tak ciężko jest poszukać?
djjbenus
Jeśli nie masz zamiaru pomóc to nie pisz.
qrooel
Cytat(djjbenus @ 14.10.2011, 20:39:57 ) *
Jeśli nie masz zamiaru pomóc to nie pisz.

Pomógł Ci przecież. ;]
djjbenus
Pytałem się również o to w jaki sposób można to zrobić.
croc
Nie wiem po co to napięcie tutaj.

Kolego, przeczytaj o mysql_result i mysql_fetch_array / mysql_fetch_row / mysql_fetch_assoc. Ja osobiście używam tylko i wyłącznie mysql_fetch_assoc, bez względu na to ile wierszy i ile kolumn pobieram.
Fifi209
Jednakże koledze nie chciało się czytać tego co mu dałem :<
Nie potrafisz wysyłać zapytań do bazy? Odbierać? Napisz o co chodzi smile.gif
Kostek.88
@Fifi209: dales mu linka, gdzie jest napisane wszystko po angielsku. Ja rozumiem, ze kazdy szanujacy sie informatyk uczy sie pilnie angielskiego (lub chociaz probuje), ale nie kazdy umie sobie to ladnie przetlumaczyc.

@djjbenus: masz jakis konkretny przyklad? Jesli nie, to posluchaj kolegi @croc (ja np. uzywam fetch_array)
Fifi209
Kaloryfer jeżeli ten angielski tak bardzo uraził to proszę podstawy w postaci video-artów po polsku:
http://www.uw-team.org/videoarty_kurs_mysql.html
wujek2009
  1. if ( ! $sql = mysql_query("select imie, nazwisko, haslo from uzytkownicy where id = 2") )
  2.  
  3. $row = mysql_fetch_assoc($sql);
  4.  
  5. var_dump($row);
  6.  
  7. /*
  8.   $row zwróci Ci tablice z kolumną imie, nazwisko oraz hasło
  9.   z tabeli użytkowników
  10.  
  11.   bądź zwróci FALSE gdy nie znajdzie użytkownika o id równym 2
  12. */
djjbenus
Sam fakt że to było po angielsku nie był dla mnie przeszkodą. Nie zauważyłem że tam był odnośnik więc fifi sorry za moje niedopatrzenia.

Przykład w zasadzie mam. Bo piszę właśnie własną stronę i w mysql mam zapisaną bieżącą sytuację tabeli ligi angielskiej. Chodzi mi o to czy w tym wypadku można zrobić coś na zasadzie tablic w programowaniu gdzie wywołuje się odpowiednie komórki za pomocą indeksów (np. tab[i][j]).
croc
Jeśli przy iteracji kolejnych wierszy będziesz je upychał do tablicy, to będziesz mógł się odwoływać właśnie w taki sposób. Pytanie tylko po co? Jeżeli chcesz odwoływać się do wyników pobranych z bazy jako [i][j], to na 90% masz schrzaniony kod. Potrafię sobie wyobrazić przykłady, gdzie takie podejście byłoby całkiem sensowne, ale to przy żonglowaniu pobieranymi wierszami, czego prawdopodobnie nie potrzebujesz.
djjbenus
Wykorzystam to co podali koledzy parę postów wyżej i widzę co i jak.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.