Mam taki problem w rozumieniu oop.
Chcialbym aby moja klasa UserManagera ktora zarzadza obiektem user dziedziczyla inna klase.
mam cos takiego:
Klasa user_M dziedziczy po klasie CRUD
$Database = new Database($hostname,$dbname,$username,$password); // klasa database zwraca polaczenie PDO; $crud = new CRUD($Database ); // laduje do konstruktora obiekt PDO $user_M = new userManager(); // tu wywala blad constructora klasy po ktorej dziedzicze ze parametr ktory przekazuje jest pusty.
Dodatkowo dodam ze dopiero co ucze sie OOP w php i wymyslilem sobie aby moje managery dziedziczyly pewne dodatkowe funkcje z klasy nadrzednej. W tej nadrzednej klasie musze natomiast w do konstruktora przekazac obiekt polaczenia z bd ktory znika przy wywolaniu jakiejkolwiek klasy ktora dziedziczy se.
albo w ogole jeszcze inne opcje.
Rozwazam teraz 2 warianty.
Czy lepiej aby moja baza danych dziedziczyla klase crud i wtedy przekazuje instancje bazy danych do userManagera czy aby moja klasa UserManagera dziedziczyla po klasie CRUD. bardziej podoba mi sie 2 opcja ale nie wiem na ile jest dobra. Co do poprzedniego posta to przeciez instancje moge obiektu bazy danych moge wykonac w konstruktorze a potem przy dziedziczeniu go nie nadpisywac , tak ?
Kurcze ktoredy droga