Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP][GD] Ustalanie pozycji tekstu dla konkretnych linijek z MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Giluś
Cześć, troszkę chaotycznie napisałem temat, ale nie wiem jak to dokładnie opisać:
Tworzę sobie obrazek przez funkcję GD, aby wpisać tekst używam funkcji: " imagettftext() ".
Pobieram dane z mysql przez pętle " WHILE ", wyniki są posortowane od najmniejszego do największego ID.

I teraz sobie zrobiłem warunek:
Jeśli $row['id'] > 10 {Zmień położenie o 10px w lewo dla tego wyniku.}

W php wygląda to tak:
  1.  
  2. ...
  3. $lewo = 100px;
  4. if ($row['id'] > 10) {$lewo = $lewo - 10px;}
  5.  
  6. ...
  7. imagettftext($im, $rozmiar, $kat, $lewo, $goras, $kolor, "arial.ttf", $row['imie']);
  8. ...

Ale jak jest coś po za tym wynikiem to również przesuwa się o 10px w lewo i tak mając 3 wyniki powyżej 10 ID sie przesuną o 30px, a ja chce dla wszystkich tych wyników PONIŻEJ ID które mają ma się wyświetla od 100px (w lewą stronę), a dla tych którzy mają ID powyżej 10, ma się wyświetlać tekst na poziomie 90px (od lewej strony).

Ma ktoś jakiś pomysł aby to zrobić ?smile.gif
Pozdrawiam i z góry dziękuje bardzo smile.gif)
CuteOne
  1.  
  2. while($row = mysql_fetch_assoc($query)) {
  3.  
  4. $lewo = 100;
  5. if($row['id'] > 10) $lewo -= 10;
  6.  
  7. imagettftext($im, $rozmiar, $kat, $lewo, $goras, $kolor, "arial.ttf", $row['imie']);
  8. }
Giluś
Dzięki Bardzo smile.gif
croc
Lub bardziej elegancko:
  1. while($row = mysql_fetch_assoc($query)) {
  2. imagettftext($im, $rozmiar, $kat, $row['id'] <= 10 ? 100 : 90, $goras, $kolor, 'arial.ttf', $row['imie']);
  3. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.