Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][MySQL][PHP]Dynamiczny refresh
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sysio
Witajcie. Zacząłem robić aplikację w stylu to-do (dodawanie wpisu, odznaczanie usuwanie). Próbuję teraz zastosować technikę AJAX, aby strona była bardziej dynamiczna. Udało mi się zaimplementować skrypt dodawania, ale niestety wpis pojawia się dopiero po odświeżeniu. Logiczne, bo funkcja plująca sql jeszcze nie używa AJAX. Pytanie: jak zrobić, aby wpisy dodane były dynamicznie odświeżone?
qrooel
http://api.jquery.com/jQuery.ajax/

Na samym dole masz kilka przykładów.

1. $.ajax({
  2. type: 'post',
  3. url: 'ajax/test.php',
  4. success: function(data) {
  5. $('.result').html(data);
  6. }
  7. });

Zmienna data trzyma dane które wróciły z pliku 'ajax/test.php', moze byc to caly widok, ktory podmieniasz w miejsce klasy '.result'.
sysios
Czyli zalecasz korzystanie z jQuery zamiast na czysto z js? Mam rozumieć, że zmienna result będzie przechowywać wszystko co "wydrukuje skrypt" (echo)? Da się odwołać przez funkcję jakoś, tzn. jeśli robię GET czy POST na skrypcie to on się po prostu wykonuje (action). Jak mam w pliku np. engine.php :
  1. function wyswietl() {
  2. //ciało funkcji wyświetlającej zapytania MySQL
  3. }

i chciałbym się do niej odwołać w index.php to co mam zrobić (oczywiście z myślą o AJAX)
kpt_lucek
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $.ajax({
  2. type: 'post', // typ wysyłanych danych
  3. url: 'ajax/test.php', // url
  4. data: "a=123&b=435&c=15678932135"(itd.), // dane przekazywane za pomocą post ($_POST[a] == 123, $_POST[b] == 435 itd)
  5. success: function(data) {
  6. $('.result').html(data); // .result <- jest to obiekt (np div) o klasie result, dokładniej, jeżeli istnieją 2 lub więcej takich obiektów z tą klasą, wszystkie dostaną "to co zostanie wydrukowane"
  7. }
  8. });
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.